Türkiye'de her yıl, her yıl olmasa da iki yılda bir değişiyor neredeyse üniversiteye giriş için sınav sistemi!
Neler gördük.. neler yaşadık..
Yakınlarımızdan ve çevremizdekilerden dinledik değişimin getirdiklerini.
Eğitimde bu durum hemen karar verilebilecek bir durum değil. Yeni fikirlerde ortaya çıkan ve altyapıları hazırlanmadan uygulanacak bir durum olmamasına rağmen defalarca karşılaştık bu tablolarla.
Eğitim alanında üniversiye giriş için yapılan bu sınav sistemde oluşan değişimler içinde büyüdük bizler.
Yeni sistemlerin arayışları, mevcut sistemlerin iyileştirmeleri derken bu değişime uğrayan üniversite giriş sınavları içinde kaybolmamak büyük uğraşlar verdik.
Hayallerimiz, geleceğe atılacak adımlarımız aslında mesleğe giden yolda istediğimiz eğitimi alarak Türkiye'nin yarınlarına katkımız olacak diye çırpındık durduk.
Başarmak için aramızda arka kapının yolunu bulmaya çalışanlar oldu. Katsayı etkilerinden dolayı bölüm birincisi olarak DGS ile lisans eğitimini tamamlamak isteyenler oldu. Alternatif çözümlerle sonuç almak isteyenler de oldu. tırnaklarımızla kazıya kazıya var gücümüzle formüller üreterek başarmaya çalıştık.
Sonuç olarak hayalleri uğruna savaşan genç öğrencilerden bir kısmımız başardık.. Bir kısmımız bu sistem karmaşaları ve problemleri yüzünden istemediği bölümlerde mutsuz bir meslek hayatını sürdürüyor.
Kimimiz de beyaz bayrağı çoktan çekmişti.
İlginç örneklerde var tabi. Mesela duyduğuma göre televizyon programcılığı okuyan bir arkadaşım DMS sınavı ile mezarlıklar ile ilgili bir kurumda memur olarak işe başlamış!
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dersaneler, kapanacak" sözleriyle duyurduğu yeni sistemin 4+4+4 modeliyle gerçekleşeceği söyleniyor.
Sat sınavı yapılacağı söyleniyor.
Sınav yapılacağı ama yerleştirmenin üniversiteler tarafından yapılacağı söyleniyor.
Dersanelerin zorunlu kaldırılmayacağı ama zaten ihtiyaç kalmayacağı için kapanacağı söyleniyor.
Söylemleri yeni sistemin getireceklerini ve sonuçlarını gelecek günler gösterecek.
Zaman bu noktada en büyük ilaç. Roy Chansior'un söylediği şu sözün altını çizmek gerek belki de tam bu noktada. "Zaman, kolay elde edilen ve ucuz şeyleri siler."
Zaman bu noktada en büyük ilaç. Roy Chansior'un söylediği şu sözün altını çizmek gerek belki de tam bu noktada. "Zaman, kolay elde edilen ve ucuz şeyleri siler."
Hayalimiz, bilimsel, pedagojik formasyonları ve altyapıları hazırlanmış bir eğitim sistemi.
Hayalimiz problemlerin en az indirildiği, gelişmiş ülkelerle rekabet edebilir ve uyumlu bir eğitim sistemi.
Geleceği için savaşan gençlerimizin yolları açık olsun.