Her okul kendi sınavını yapacak mı? SBS kalkarsa yerine ne gelecek? Talep gören liselere giriş nasıl olacak? Şişirilmiş notların durumu ne olacak? Nüfusu az olan yerlerde fen liseleri kapanacak mı?
Özel okullar ne yapacak?
Veliler soruyor.. öğrenciler soruyor..
Kurumlar ise geçiş sisteminin nasıl olacağının belirsizliği içinde oluşabilecek sıkıntı ve güvensizlik durumlarından etkilenmemek için çözüm yolları arıyorlar.
MEB sınavsız geçiş için kararlı olsa da özel okullar merkezi sınav sisteminden vazgeçmek istemiyor.
Seviye Belirleme Sınavına başvuru süresi 22 Mart tarihinde tamamlandı. Sınavın sonuçları 12 Temmuz'da açıklanacak ama ya sonra?
Bir çok soru var ama ortada sadece rivayetler!
Milli Eğitim Bakanlığı 8. sınıf öğrencileri için düzenlenen Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Sistemi Seviye Belirleme Sınavı konusunda tüm deneyim imkan ve uygulamalar ışığında ailelerin talep ve beklentilerini değerlendirip mümkün olan en ideal düzenlemeyi yapmak için çalışmaları sürdürdüğünü söylüyor.
Bakan Nabi Avcı "Kimse endişe etmesin, bizim kafamızda öyle ’Bakan Bey bir sabah uyandı ve SBS’yi kaldıralım, yerine de Öğretmenler Kurulu’yla çocukları her okula yerleştirelim’ diye bir şey yok” ifadelerini kullanarak aileleri de öğrencileri de rahatlatacak bir geçiş düzeni kurmak için çalıştıkları söyledi ama..
Eğitim sistemimizde gerçekleşen değişimler ve henüz netleşmeyen konularda erken yapılmış açıklamalar neticesinde ortada bir kaos oluştu.
Bu kaos içinde etkilenen ve başarı yolunda yaralar alan ise yine bizim çocuklarımız olacak.
Bakanlık normal dağıtımlar yapıldıktan sonra, belli okulların kendi imkanlarıyla da öğrencileri ayrıca değerlendirebileceklerini söylüyor. Zaten yapılmış bir değerlendirme içinden kendileri için ayrıca bir değerlendirme yapabilecekleri düzenleme yapılabilir. Ama bu, bugünün meselesi değil önümüzdeki senenin meselesi de değil diyor.
Bir sınavdan çık buradan aldığın puanla yine bir sınava gir!!!
Özel kolejleri bir tarafta tutarsak İstanbul Erkek, Kabataş, Galatasaray Kadıköy Anadolu gibi gözde devlet liseleri için bu uygulama sanırım devreye girebilir.
Güvenli bir sınav sistemi oluşturmak hiç de kolay değil. Kafalarda kuşkular yaratmayacak ve konunun taraflarını zor duruma düşürmeyecek uygulamalar oluşturulması gerek ama eğitimin yaz boz tahtasına dönüştüğü bu yıllarda artık kimsenin sabrı kalmadı.
Nabi Avcı'da iletişimci sapkası ışığında mevcut durumu iyi analiz etmiş ki yeni sistemler yaratmak yerine mevcudu iyileştirerek reformlar yapmak niyetinde.
Zorunlu olmadıkça ani, radikal, büyük kitleleri sıkıntıya sokacak köklü değişiklikleri iyi düşünmek, iyi düşünmeden harekete geçmemek gerektiğini söylüyor.
Bunu son açıklamaları ile ortaya koydu. Projeleri değerlendirip kamuoyu ve uzmanlarla paylaşarak yürüteceklerini söyleyen Bakan Avcı, ”Çantamızda ’yarın sabah olsun neler göreceksiniz’ şeklinde sürpriz şeyler yok.
Mevcudu iyileştirerek, aksayan yönleri düzelterek ve mümkünse yerine daha iyisini ikame ederek süreklilik içerisinde bu gelişimi ve değişimi sürdürmek istiyoruz” dedi.
Mevcudu iyileştirerek, aksayan yönleri düzelterek ve mümkünse yerine daha iyisini ikame ederek süreklilik içerisinde bu gelişimi ve değişimi sürdürmek istiyoruz” dedi.
Bizim kuşak çok etkilendi eğitimdeki degişimlerden.
Kimimiz yola çıkamadı, kimimiz başladığı yolu tamamlayamadı. İçimizden bazılarıda zor yolları aşarak hedeflerine ulaşanlardan oldu.
Yeni kuşaklar etkilenmesin artık bu değişimlerden.
Avcı'nın girişimleri ve adımları ile artık bu SON olsun.