İkinci öğretim harçları mahkemelik oldu

Eğitim - İş Sendikası Genel Merkezi, üniversitelerde ikinci öğretimlerde harçların kaldırılmamasının Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle öğrenciler adına dava açmaya hazırlanıyor.

ÜNİVERSİTE 29.08.2012, 16:33 29.08.2012, 16:35
İkinci öğretim harçları mahkemelik oldu

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın birinci öğretim ve açık öğretim öğrencileri Restbet için harçların kaldırıldığını, ikinci öğretimlerden ise harç alınmaya devam edileceğine yönelik açıklamasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Türkiye’nin her yerinden ikinci öğretim öğrencileri, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, AK Parti Genel Merkezi, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile çeşitli kurum ve kuruluşlara onbinlerce mail gönderiyor. İkinci öğretim öğrencilerinin tepkilerine bu öğrencilerin velileri ile birçok sivil toplum örgütü de katıldı.

Eğitim- İş Sendikası Genel Merkezi, ikinci öğretim öğrencileri için harçların kaldırılmaması yönünde alınan Bakanlar Kurulu Kararı’nın iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Eğitim- İş Genel Başkanı Veli Demir, şunları söyledi: "Daha önce cebimizden aldıklarını şimdi geri veriyorlar. Yapılan hata düzeltilmiş oldu. Elinizden alınan parayı gidip karakolda bulduğunuzda sevinmek gibi. Ama bir taraftan doğru yapmış gibi gözükürken, ikinci öğretimde harçların devam etmesi yanlış. Aslında burada harç kredisinin kaldırılması başbakanın cumhurbaşkanlığına aday olması ile alakalı. Vakıf üniversitelerinin üçte ikisi başbakanın döneminde açıldı. İkinci öğretimlerin de kaldırılması gerekiyor. Kaldırılmaması halinde Eğitim- İş Hukuk Bürosu olarak çalışma başlattık ve dava açacağız. Anayasaya, eşitlik ilkesine aykırı bir durum söz konusu ve bunun yanlış olduğunu düşünüyoruz."

Tamamen kaldırılmalı

Öğrencilere bir destek de Eğitim- Sen’den geldi. Eğitim- Sen Antalya Şube Başkanı Nurettin Sönmez, sendika olarak eğitimin parasız olmasını savunduklarını belirtti. Sönmez, "Üniversitelerde eğitimin paralı olmasına da dolayısıyla karşı çıkıyoruz. Üniversite harçlarının tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Hiçbir şekilde üniversitelerin paralı olmasını istemiyoruz. Birinci öğretim- ikinci öğretim olarak da ayrılmasına karşıyız. Kamusal bir hak olarak tamamen parasız olmalıdır" dedi.

Öğrencilerin tepkisi ise dinmiyor. Cumhurbaşkanlığı, Başbsakanlık ve çeşitli bakanlıkları, gazete ve televizyon bürolarını mail yağmuruna tutan öğrenciler, ikinci öğretimlerdeki harçların da kaldırılmasını istiyor. Sosyal paylaşım siteleri Facebook ve Twitter’deki örgütlenmeler ise bir günde onbinlerce öğrenciyi biraraya getirdi. Sosyal paylaşım siteleri aracılığı ile örgütlenen öğrenciler, sokaklara çıkmaya hazırlanıyor.

Sosyal medyada imza kampanyası

Öğrenciler bir taraftan yetkili kurumlara ve basın kuruluşlarına tepki mailleri gönderirken, diğer taraftan imza toplamaya başladı. İkinci öğretimlerde de harçların kaldırılması istenilen dilekçeler, TBMM Başkanlığı’na gönderilecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 22 Aralık 2024
İmsak 06:46
Güneş 08:19
Öğle 13:07
İkindi 15:25
Akşam 17:46
Yatsı 19:13
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P