Güney California Üniversitesi’nde Çinli öğrenciler genelde kendi aralarında sosyalleşmeyi tercih ediyor.
Çevre mühendisliği öğrencisi Sun Wei çok sayıda Çinli öğrenciyle zaman geçiridği için Amerikalılarla pek tanışmadığını söylüyor. Sun’a göre bunun yararları var: “Amerika’ya geldiğimde uyum sorunu çekmedim çünkü herkes Çinliydi.”
Ancak birçoğu için Amerika’ya gelmek kolay olmamış. An Ruopeng ve eşi için ailelerinden uzak olmak çok zor: “Her ikimiz de ailelerimizin tek çocuğuyuz. Anne babalarımız yaşlandıkça bizleri ve torunlarını daha çok özlüyorlar.”
Ferdinando Guerra, “Amerika’da okuyan Çinli öğrenci sayısı son onyılda neredeyse üç kat arttı. Bu sayı 1995’ten beriyse dört kat artış gösterdi,” diyor.
Ekonomist Ferdinanda Guerra Çinli öğrencilerin Los Angeles ekonomisine geçen yıl 100 milyon dolar katkı sağladığını, ülke çapında bu katkının 5 buçuk milyar doları aştığını söylüyor.
Ekonomist Jim Hosek’e göreyse Çinli öğrencilerin Amerika’da okumasını sağlayan etken, Çin’deki ekonomik büyüme.
Jim Josek, “Çin’deki çok sayıda girişimci ve iş adamı var. Artık daha zenginler ve çocuklarını yurt dışına okutmak için paraları var,” diyor.
Güney California Üniversitesi’nde okuyan Li Jing, Çinli öğrencilerin 2004’e kadar ancak burs alarak Amerika’ya gelebildiğini söylüyor: “Öğrencilerin çoğu burs alıyordu. Şimdiyse okul ücretini kendi ceplerinden ödüyorlar.”
Güney California Üniversitesi’nden Varun Soni, eskiden mühendislik ve bilim dallarında eğitim alan Çinli öğrencilerin artık sinema, işletme ve öğretmenliğe de yöneldiğini söylüyor: “Bu nesilde gördüğümüz özelliklerden birisi öğrencilerin Amerika’da öğrendiklerini Çin’e geri döndüklerinde nasıl uygulamaya koyacaklarını düşünmeleri. Bir önceki nesil Amerika’ya yerleşmeyi düşünüyordu, ama bu nesil Çin’e dönmeyi planlıyor.”
Jim Hosek’e göre bu durum bazı Amerikalıları kaygılandırıyor: “İnsanların en büyük kaygısı insan seymayesinin ülke dışına akması.”
Ancak uzmanlar Amerika’nın Çinlilerden yararlanabileceği görüşünde.
Varun Soni, “Kültürel olarak daha çok kaynaştık. Bu da ülkelerarası işbirliği fırsatını doğurur, Deneme Bonusu dayanışma gözle görülür hale gelir,” şeklinde konuşuyor
Çinli öğrencilerin çoğu şimdilik yeni girdikleri ortama alışmaya ve kendilerini Amerika’ya gönderen ailelerini mutlu etmeye çalışıyor.
Kaynak: VOA