Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “Meslekiçi Eğitim İhtiyacını Belirleme Anketi” sonuçları açıklandı. Haziran-Temmuz aylarında on-line olarak düzenlenen ankette öğretmenlere unvanı, branşı, meslek içi eğitim ihtiyacını belirlemeye yönelik mesleki gelişim konuları, dil eğitimleri, bilişim teknolojisi alanı konuları, kişisel gelişim konuları soruldu. Katılımcıların yüzde 45’ini kadın, yüzde 55’ini erkekler oluşturdu.
Katılımcıların yarıya yakını (yüzde 43,94), mesleki gelişim için nelere ihtiyacı duyduklarına ilişkin soruya “öğretim teknolojileri ve materyal geliştirmeyi” yerleştirdi. Öğretmenlerin yüzde 36’sı ise “sınıfta ilk ders, sınıf içi davranışlar, öğrenci davranışlarını etkileyen etmenler” konularında eğitim ihtiyacı duyduğu görüşünü bildirdi. Öğretmenlerin yüzde 34’ü de “rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri, yeni gelişmeler ve araştırmalar, sınav kaygısıyla baş etme yolları” konularında hizmet içi eğitim ihtiyacını vurguladı. “Özel öğretim yöntemleri” eğitimi almak isteyen öğretmenlerin oranı ise yüzde 33 olarak belirlendi.
“Gelişim psikolojisi” konusunda eğitime ihtiyaç duyan katılımcıların oranı yüzde 29’da kalırken, bu seçeneği işaretleyenler, gelişimi etkileyen faktörler, gelişim kuramları, gelişim psikolojisi alanındaki son gelişmeler ve araştırmalara ilişkin ayrıntılı bilgi sahibi olmak istediğini belirtti.
Öğretmenlerin yüzde 25’i de “öğrenme öğretme kuram ve yaklaşımları”, yüzde 21’i “ölçme ve değerlendirme”, yüzde 19,7’si ise “program geliştirme ve öğretim” konularında mesleki gelişime ihtiyaç duyduklarını ortaya koydu.
Türkçe’yi etkin kullanmak istiyorlar
Ankette katılımcılara ihtiyaç duydukları dil eğitimine yönelik sorular da soruldu. Öğretmenlerin yarıdan fazlası (yüzde 66.6) en çok İngilizce öğrenmek, yüzde 33.2’si de Türkçeyi etkin kullanmak istiyor. Öğretmenlerin öğrenmek istediği diğer diller ise yüzde 15.20 ile Arapça, yüzde 15.09 ile Almanca, yüzde 8.32 ile Fransızca, yüzde 6.15 ile Rusça, yüzde 5.06 ile Çince, yüzde 4.82 ile İspanyolca, yüzde 4.54 ile İtalyanca ve yüzde 3.29 ile Japonca olarak sıralandı.
Etkileşimli tahta kullanımı eğitimi istiyorlar
Bilişim teknolojisinde eğitim ihtiyacı duyulan konular sorulduğunda öğretmenler önceliği etkileşimli tahta kullanımına verdi. Öğretmenlerin yüzde 30.2’si FATİH Projesi’nde Grandbetting kullanılacak etkileşimli tahta kullanımına ilişkin eğitim ihtiyacına vurgu yaptı.
Öğretmenlere ankette kişisel gelişim ihtiyacı duyduğu konular da soruldu. Katılımcıların yüzde 37.04’ü ilgili soruya “Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri” yanıtını verdi. Anket sonuçlarına göre, kişisel gelişimleri için öğretmenlerin yüzde 30.82’si “Dikkat Artırma Teknikleri”, yüzde 24.02’si “Diksiyon ve Güzel Konuşma”, yüzde 23.22’si “Beden Dili Eğitimi”, yüzde 18.61’i ve “Çatışma ve Stres Yönetimi” eğitimi istedi.
Anketteki açık uçlu sorular öğretmenlerin verdiği yanıtlara göre, mesleki gelişim konusunda en çok eğitim ihtiyacı duydukları konular eğitim materyali hazırlama, mesleki alan eğitimleri, sınıf yönetimi rehberlik, mesleki teknik eğitim, bilişim teknolojisi alanı eğitimleri ve yaratıcı drama tiyatro oldu.
Açık uçlu sorulara verilen cevaplarda, öğretmenler kişisel gelişimde en çok mesleki teknik eğitimde kullanılan bilgi teknolojileri yazılımları konusunda eğitim ihtiyacını dile getirdi. Mesleki eğitimde atölye eğitimleri, bilgisayar konulu eğitimler, akıllı tahta kullanımı ve 4+4+4 mevzuatı katılımcıların kişisel gelişimi için ihtiyaç duyduğu diğer konular oldu.
Ömer Balıbey: Sonucu sorguladık
Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, bakanlık olarak öğretmenlerin ne istediğini anlamak amacıyla bir ihtiyaç analizi çıkardıklarını söyledi.Balıbey, şöyle devam etti:
“Sonucun neden böyle olduğuna ilişkin sorgulama yaptık. Öğretmenler konuşma dili olarak değil, öğretim dili olarak Türkçe’yi istediklerini söyledi. Konuşmada elbette bir şekilde dertlerini anlatıyorlar ama öğretim dilinde Türkçe branşı dışında öğretmenlik yapanlar, ders anlatırken hem gramer hem de iletişim açısından daha iyi olmayı istiyor. Öğrenciye yaklaşımda dil çok önemli. Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır.”
Öğretmenlerin mesleki gelişimde sınıf yönetimi ve öfke yönetimi istediğini anlatan Balıbey, kişisel gelişimde de birçok istekle karşılaştıklarını, bütün bu istekleri değerlendirerek ilk 5 veya 8’de yer alanlar konusunda çalışma yapacaklarını dile getirdi.
Uzaktan eğitim yöntemiyle yapılacak dersleri uzman akademisyenlerin vereceğini belirten Balıbey, “Bu anket ihtiyaçları doğrultusunda 15 saatlik bir seminer düzenleyeceğiz” dedi.
Yabancı dil eğitimi daha sonra
Yabancı dil eğitimini daha sonra vereceklerini anlatan Balıbey, öğretmenlerin eğitimde aldığı bilgilerin ilk etapta sınıfa yansıması gerektiğini vurguladı. Haziran ayında öğretmenlere verilen hizmet içi eğitimin sonuçlarını da değerlendiren Balıbey, öğretmenlerin yüzde 65’inin aldıkları eğitimden memnun olduğunu söyledi. Balıbey, 3-14 Eylül’de hizmet içi eğitim yapacaklarını ifade ederek, eğitimde öğretmenlerin anket sonuçlarına göre ortaya çıkan isteklerinin de dikkate alınacağını sözlerine ekledi.