İlk milli eğitim uçağı Hürkuş hangardan çıktı

Türkiye'nin ilk milli eğitim uçağı projesi Hürkuş, 5 yıllık çalışmanın ardından hangardan çıkacak.

GÜNCEL 27.06.2012, 15:33 27.06.2012, 16:03
İlk milli eğitim uçağı Hürkuş hangardan çıktı

 Türk havacılık tarihinde bir hayal daha gerçek oldu. Türk mühendisler tarafından üretilen eğitim uçağı Hürkuş, hangardan çıktı. 

TAİ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Tesisleri'nde, ''Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı'' Hürkuş'un hangardan çıkarılış töreni yapıldı.

Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.Uçağı yakından inceleyen Başbakan, kokpite geçerek gazetecilere poz verdi.
Erdoğan, yerli uçak, insansız hava aracı ile helikopterlerin kendisini heyecanlandırdığını belirterek şöyle konuştu:
" Yerli uçak için ilk adımı atmış bulunuyoruz. İnsansız hava aracını bugün izlemiş olduk. Atak helikopteri de seri üretime başlamış durumda. Bunun yanı sıra deniz fırkateyn ve denizaltı gibi üretimler olmuştu. Bugün bizim için çok önemli bir gün. Göktürk uydusu da çok önemli bir proje. Bunlar Türkiye'nin nerelerden nerelere geldiğinin göstergesi."
İnsansız hava aracı ANKA'dan sonra Türk Havacılık ve Uzay Sanayi tarafından tamamı Türkiye'de Türk mühendisler tarafından üretilen ikinci hava aracı olan Hürkuş, TUSAŞ Kazan tesislerinde gerçekleştirilen bir törenle hangardan çıkarıldı. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Necet Özel, TAI ve TUSAŞ yetkilileri ile uçağa adını veren Vecihi Hürkuş'ın kızı Gönül Hürkuş ve diğer aile mensupları katıldı.

Kaynak: http://www.haberimport.com/haber/ilk-yerli-ucak-hurkus-hangardan-cikti-102952.htm#ixzz1yzxTzm9h
Proje Türk mühendisleri tarafından hazırlandı

Türkiye'nin havacılık ve uzay merkezi TUSAŞ'ın 2006 yılında çalışmalarına başladığı Hürkuş, Türk mühendislerin ürettiği özgün eğitim uçağı niteliklerine sahip.
Avrupa Sivil Havacılık Otoritesi kurallarına göre tasarlanan eğitim uçağında, gece ve gündüz görev Venüsbet yapabilme kabiliyeti bulunuyor.
Genel kullanım, aletli uçuş, seyrüsefer ve formasyon eğitim aşamalarını gerçekleştirebilme amacıyla üretilen Hürkuş'da, standart uçak sistemlerinin yanı sıra, kabin basınçlandırma, koltuk fırlatma sistemi, uçak üzeri oksijen üretimi sistemi (OBOGS) de yer alıyor.
Türkiye'nin, gelişmiş bir hava aracının tüm unsurlarıyla birlikte hazırlanan ilk projesi Hürkuş'un tasarımında 50 mühendis, seri üretim safhasında ise 50 mühendis ve 350 teknisyen çalıştı.
Uçak eğitim uçağı olarak tanımlansa da 4 farklı modeli üretilebiliyor. Eğitim dışında savaş uçağı olarak da dizayn edilebiliyor.
15 bin feet'te havada 4 saat kalabilen uçağın projesinde 10 ülke ile çalışıldı. Avrupa’dan 6 ülkenin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada ile de çalışıldı. Ancak projenin tamamı Türk mühendisler tarafından yapıldı.
2013 yılı Mart ayından itibaren uçuşa başlayacak
Tasarımı ve testleri devam eden Hürkuş’un 4-5 ay sürecek yer testlerinin ardından metal yorulma ve titreşim testleri yapılacak. Ardından Mart 2013 itibari ile sertifika alınacak. Uçağın en geç Nisan 2013’te uçması planlanıyor. 
2006 yılından beri yürütülen projenin maliyeti 150 milyon dolar. 

Hürkuş adı nereden geliyor?
Bugün ilk Türk tasarımı olan yerli eğitim uçağı olan Hürkuş adını Vecihi Hürkuş’tan alıyor. 1969 yılında hayatını kaybeden Vecihi Hürkuş, 1925 yılında ilk Türk uçağının mühendisi ve pilotu.
 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 22 Aralık 2024
İmsak 06:46
Güneş 08:19
Öğle 13:07
İkindi 15:25
Akşam 17:46
Yatsı 19:13
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P