Harbiyeden atılana tazminat affı

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) bağlı askeri liselerde okurken herhangi bir nedenle okuldan atılan veya ayrılan öğrencilerin yaşadığı mağduriyet, Meclis'te kabul edilen 'Torba Yasa' ile giderildi. Meclis'in tatil öncesi son gece mesaisi, askeri okuldan ayrılmış olan öğrenciler için müjde getirdi. Mecliste verilen önergeye göre, harp okullarına 1997 ve sonrasında giren, ancak bu okullardan kendi isteğiyle ayrılan ya da çıkarılanlardan 'ek masraf' talep edilmeyecek.

GÜNCEL 05.07.2012, 09:27 05.07.2012, 09:46
Harbiyeden atılana tazminat affı

Başta, TSK'dan Ayrılan Öğrenciler Platformu olmak üzere harp okulu mağduru binlerce öğrenci, geçtiğimiz günlerde TBMM Dilekçe Komisyonu'na, mağduriyetlerinin düzeltilmesi için başvurmuştu. 2190 kişi adına gönderilen dilekçeleri inceleyen komisyon, harbiyelilerin 'tazminat mağduru' oldukları hükmüne vardı. Pakete eklenen maddeye göre, askerî okullara 1997 ve sonrasında giren ve kendi isteğiyle ayrılan veya çıkarılanların; ilaç, tedavi, kitap, kırtasiye giderleri ve öğrenci harçlıkları ile bunların faizleri geri alınmayacak.

MAĞDURİYET GİDERİLDİ

Teklifin 1. geçici maddesine verilen bir önerge ile harp okullarından ayrılan öğrencilerin imzaladıkları kefalet senetlerindeki kalemler yeniden ele alındı. Kabul edilen önergeye göre 1997 ve sonraki yıllarda askeri okullara giren ve öğrencilikten kendi isteğiyle ayrılan veya sağlık sebepleri dışında askeri öğrencilikten çıkartılanlardan; yüklenme ve kefalet senetlerinde yazılı olsa dahi, ilaç, tedavi, kitap, kırtasiye giderleri, öğrenci harçlıkları ile yiyecek giderinin yarısı ve bunlara tekabül eden faizler geri alınmayacak. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte ödemeleri devam edenler ile bu konuda açılan davaları sonuçlanmamış veya kesin hükme bağlanmış olanlar da bu haktan yararlandırılacak. Ödemesi devam edenlerden, bu hüküm çerçevesinde yapılacak hesaplamaya göre fazla Fenomenbet ödeme yapmış olanlar ile daha önce ödemesini tamamlamış olanlara geri ödeme yapılmayacak.

'Muhtaçlık' şartı kalktı

21 saatlık mesainin ardından tatile giren TBMM'nde kabul edilen ve kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen kanun şehit aileleri, gaziler ve yakınlarını da sevindirdi. Teklif ile şehit yakınlarına tanınan istihdam hakkı birden ikiye çıkarılırken, bu hakkı kullanabilecekler arasında şehidin eşi, çocuğu ve kardeşinin yanısıra anne ve babası da eklendi. Şehit olan erbaş ve erlerin anne-babalarında aranan 'malûllük' ve 'muhtaçlık' şartı kaldırılırken, anne-babaya bağlanacak maaşın taban miktarı ise asgari ücretin net tutarı kadar tespit edildi. Ayrıca, 'Eğitime yüzde yüz destek' kampanyasında olduğu gibi şehit yakınları ve gazilerine yapılacak gayrimenkul hibelerine de muafiyetler getirildi. Torba Yasa ile getirilen bir başka düzenleme de 'kaza durumlarında oluşan mağduriyetlerin giderilmesi' yönünde oldu. Terörden dolayı sakatlanan veya hayatını kaybeden kamu görevlileri de Terörle Mücadele Kanunu kapsamına alındı. Mevcut düzenlemelerde bu şehit ve gaziler 'vazife malulü' olarak değerlendirildiği için mağduriyetler oluşmaktaydı. 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun'un amaç kısmına 'trafik ve yol güvenliği ile tutuklu ve hükümlülerin sevk ve nakillerinde görevli iken meydana gelen olaylar' da eklendi. Polis okulları ve askeri okullarda okumaya hak kazanıp geçici kaydı yapılan veya yaşları on sekizin altındaki öğrencilerin teröre hedef olması sebebiyle yaşamını yitirmesi veya malul olmaları durumunda aylığa hak kazanabilmeleri ve diğer haklardan iştirakçiler gibi yararlanabilmeleri sağlandı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 22 Aralık 2024
İmsak 06:46
Güneş 08:19
Öğle 13:07
İkindi 15:25
Akşam 17:46
Yatsı 19:13
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P