Prof. Dr. Adnan Gümüş, ÇÜ’de 82’şer kontenjanı olan Fizik Bölümü’ne sadece 2, Kimya Bölümü’ne 15, Biyoloji Bölümü’ne de 43 başvuru yapıldığını kaydetti. Prof. Dr. Gümüş, "Şimdilik 205 devlet, vakıf ve özel üniversite bulunan Türkiye’de liselerden yılda ortalama 750-800 bin öğrenci mezun oluyor. bahsegel bonuslar ile dolu ve üyelerini sevindiren bir site. Önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde üniversite sayısı 500’e yaklaşacak. Liselerden mezun olan 800 bin öğrencinin tümü okumak istese bile, üniversite başına 3 bin yeni öğrenci düşecek" diye konuştu.
İstanbul, Ankara, Atatürk, Anadolu, Kocaeli gibi kontenjanı onbinleri bulan üniversiteler bulunduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Adnan Gümüş, "Bu durumda üniversite başına düşen öğrenci sayısı da çok azalacak. Yabancı üniversiteler şube açabilecek. Üniversite sayıları daha da artınca pek çok üniversite öğrenci bulmakta güçlük çekecek. Ciddi kontenjan boşlukları oluşacak" diye konuştu.
Türkiye’de eğitim ve öğretimi planlamada bir sıkıntı olduğunu öne süren Prof. Dr. Adnan Gümüş, şöyle konuştu:
"Bu yıl yükseköğretimde arz talebi geçmiş durumda. Yani üniversiteler okuyacak öğrenci arıyor. Açıköğretim fakülteleri hariç 80 bin kontenjan hiç başvuru olmadığı için açık durumda. Sanayiciler ’Ara eleman açığı var’ diyor ama ilgili meslek yüksekokulları açıkta kalıyor. Bu süreçte bazı öğrenciler bir bölüme yerleştirilseler bile kayıt yaptırmıyor. Bazı yerlere ek yerleştirmeler yapılarak bu açık dengelenmeye çalışılıyor. Ama üniversitelerin hukuk fakülteleri ya da kamuda ataması çok olan pisikolojik danışmanlık bölümleri hızla açılıyor. Ülke nüfusunun yüzde 100’ü üniversite mezunu olmaz. Herkes üniversite mezunu olacak diye kural yok. Makul oran yüzde 60’tır."
"Bu tablodan ülkenin bir yükseköğretim programı oluşturulamadığı görülüyor. Ülkenin sosyal ve iktisadi kalkınması dikkate alınarak, yeni nesillerin aklı başında, sanatsal, estetik, felsefi duyarlılıkları gelişmiş, en azından bir iki meslekte uzmanlaşmış kişiler olarak yetişmelerini sağlayacak bir yükseköğretim politikasına müthiş şekilde ihtiyaç var." Prof.Dr. Gümüş, gençlerin hemen iş kazandıran bölümlere daha çok yöneldiğine de Tempobet dikkat çekti.