Massachusetts Institute of Technology'de seçmeli Türkçe dersleri

Türkiye'nin MIT Üniversitesi Vakfı'na 10 ila 20 milyon dolar arasında bağış yaparak ortak olacağı, böylelikle Türkçe'nin MIT'te seçmeli ders olacağı belirtildi.

GÜNCEL 26.06.2012, 14:36 27.06.2012, 23:42
Massachusetts Institute of Technology'de seçmeli Türkçe dersleri

Türkiye , ABD ’li Massachusetts Institute of Technology’ye (MIT) ortak oluyor. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ’nin MIT Üniversitesi Vakfı’na 10 ila 20 milyon dolar arasında bağış yaparak ortak olacağını belirterek, “Bakanlığın bu parayı yatırabilmesi için Meclis’te özel bir yasa çıkartılacak. Bu yasayla birlikte MIT’de Türkçe seçmeli ders olarak öğretilecek” dedi. 

Türkiye , ABD ’nin birçok bakımdan en iyi teknik üniversitelerinden biri olan Massachusetts Institute of Technology’ye (MIT) ortak oluyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye ’nin MIT Üniversitesi Vakfı’na bağış yaparak, ortak olacağını belirterek, “Bu kapsamda MIT Üniversitesi’nde Türkçe seçmeli ders olarak öğretilecek ve bir de Türkçe araştırma merkezi kurulacak” dedi. Bakanlığın yaptığı bağışla orantılı olarak Türk akademisyenlerin MIT’de araştırma yapmaları ve eğitim almaları söz konusu olacak. 

ÜNİVERSİTEYE BAĞIŞ 
Boston’da MIT kampüsünü ziyaret eden Bakan Ergün, burada hem üniversitede görev yapan Türk akademisyenler, hem de üniversitenin Rektör Yardımcısı Philip Khoury ile biraraya geldi. Görüşmede, Türkiye ’nin MIT Vakfı’na yapacağı bağış ve Türkiye ile MIT arasında gerçekleştirilebilecek olası ortak programlar gündemdeydi. Üniversitenin 17 milyar dolarlık araştırma bütçesi olduğuna dikkat çeken Ergün, Türkiye ’nin üniversite vakfına bir miktar bağış yaparak bu güce ortak olacağını, ancak buna izin verilmesi için hukuki bazı düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. 

ÖZEL YASA GELİYOR 
MIT ile yapılacak ortaklık sayesinde, Türkiye ’nin göndereceği doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin üniversitenin tüm araştırma birimlerini kullanabileceğini aktaran Ergün, şöyle konuştu: “MIT ile anlaştık. Bakanlığın bu parayı yatırması için özel yasa çıkartılacak. MIT ile değişik işbirliği protokolleri yapabiliriz fakat yapmak istediğimiz çok uzun süreli bir protokol. Doğrudan doğruya vakfa girmemiz, nakit para koymamız lazım. Ancak bu, doğrudan doğruya yurtdışına para transferi anlamına geldiği için mevcut yasal yapıda TÜBİTAK ve Bakanlık mevzuatı bunu yapmamıza uygun değil. Bu sorunun halledilmesi için özel bir yasa çıkarılması gerekiyor. Yasayı, bu yıl çıkartırız, çok zor bir şey değil.” 

10 DA OLUR, 20 DE 
MIT’ye yapılacak bağış miktarının henüz netleşmediği ancak 10 milyon dolarla başlanabileceğini anlatan Ergün, şunları söyledi: “Bu sayede Türkiye belli alanlarda uzmanlaşmak üzere MIT’ye doktora öğrencileri ve araştırmacılar gönderecek. Onlar da MIT’nin tüm imkanları ve bütçesinden yararlanabilecek. Oraya koyduğunuz miktar Betxlarge kadar bir getirisi oluyor. Yapacağımız bağışı, iki bölüme ayırdık, 5 milyon dolarını yüksek lisans ve doktora öğrencileri için, kalan 5 milyon doları da araştırma projelerinden alınacak katkı için ayırdık. MIT, yapılan bağışa göre oradaki faaliyetleri finanse ediyor. Biz hangi alanda kaç öğrenci ve araştırmacı göndereceğimizi hesaplayıp, 10 milyon gerekiyorsa 10, 20 milyon gerekiyorsa 20 milyon dolar koyarız.” 

ÖĞRENCİNİN CEBİNE PARA KOYUP ‘GİT OKU’ DEMEKTEN DAHA ETKİLİ 
MIT ile yapılacak ortaklık hakkında bilgi veren Ergün, “ AB ülkelerinin çoğu Brezilya, Çin, Singapur, Mısır bile buraya yatırım yapmış. Çin 17 milyon dolar ile girmiş” dedi. MIT’e yapılan ödemenin limitine göre araştırmacı gönderileceğini anlatan Ergün, “Ancak MİT’nin 17 milyar dolar bütçeli tüm laboratuarları hizmetinizde olacak. Yani biz öğrencinin cebine para koyup ‘git oku’ demektense daha etkili bir proje gerçekleştireceğiz” dedi. 

YASA BU YIL ÇIKAR 
MIT’nin Türkiye ’nin teklifini kabul ettiğini ancak Türk tarafındaki sorun nedeniyle imzanın geciktiğini anlatan Ergün, “Gerekli özel yasayı bu yıl çıkarırız, sorun olmaz” değerlendirmesi yaptı. 

EN ÇOK BAĞIŞ HARVARD’A 
ABD ’nin önde gelen bazı üniversitelerine milyar doları aşan bağışlar bile gelebiliyor. Bunlar arasında en çok bağış toplayan, 32 milyar dolarlık aktifleriyle Harvard Üniversitesi. MIT Vakfı, bağışlarla MIT’deki akademisyenlere kaynak sağlamayı hedefliyor. Bağış fonları genelde eğitim, araştırma, sermaye projeleri ve öğrencilere mali destek sağlamak için kullanılıyor. 2011-2012 akademik yılında MIT’de toplam 10 bin 894 öğrenci eğitim görürken, bunlardan yüzde 92’si bir çeşit mali yardım aldı. 

9.7 MİLYAR DOLARLIK DEĞERİYLE 6’NCI SIRADA 
MIT, 1861 yılında o dönemde ABD ’nin önemli sanayi merkezlerinden biri olan Boston’da kurulmuş bir üniversite. Avrupalıların politeknik modelini örnek alarak, bölgedeki işletmelere nitelikli eleman yetiştirmek için kurulmuş. Bugün üniversitenin gelirinin önemli bir miktarını bağışlar oluşturuyor. Bağışlar ve diğer finansal varlıkları, MIT’nin yan kuruluşu olan MIT Yatırım Yönetimi Şirketi (MITIMCo) yönetiyor. MIT bağışları, 2011’deki 9.7 milyarlık değeriyle ABD ’deki üniversiteler arasında altıncı en büyük sırada yer alıdı.( hürriyet ) 
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 22 Aralık 2024
İmsak 06:46
Güneş 08:19
Öğle 13:07
İkindi 15:25
Akşam 17:46
Yatsı 19:13
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P