Buna göre atamalara yeni belirlenen seçmeli derslerin damgasını vuracağı öğrenildi. Bu kapsamda okullardaki yabancı dil eğitiminin ilkokul 2'inci sınıfa indirilmesiyle bu derslere sınıf öğretmenleri yerine yabancı dil öğretmenlerinin girecek olmasıyla yabancı dil branşına ilişkin öğretmen açığı biraz daha artacak ve atamaların bu yönde ağırlık kazanmasına neden olacak. Öte yandan seçmeli ders olarak Meclis'te yasalaşan Hazreti Peygamberin Hayatı ve Kur'an-ı Kerim derslerine Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin girmesiyle bu alanda da öğretmen açığı doğacak. Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinin de seçmeli ders olarak verilmeye başlanmasıyla birlikte bu alanda da öğretmen açığının giderilmesi için çalışma yapılacak. Böylelikle Ağustos ayında yapılacak olan 40 bin öğretmen atamasında en çok hangi alanda öğretmen ataması yapılacağı konusunda seçmeli derslerin varlığı belirleyici olacak. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen açığını tamamen kapatmak için yol haritası çizdiği öğrenildi. Buna göre branşlardaki öğretmen açığı tek tek belirlenerek 4 yıllık plan dahilinde tamamen kapatılacak.
İlköğretimde branş öğretmenleri
Milli Eğitim Bakanlığı okullarda yabancı dil eğitimini 4. sınıftan 2. sınıfa çekmesiyle birlikte yabancı dil eğitiminde yeni bir döneme girilmiş oldu. İlkokulda derslere sadece sınıf öğretmeni girerken bu değişimden sonra artık yabancı dil derslerine ayrı bir Betist öğretmen girecek. Öğrencinin isteğine bağlı İngilizce, Almanca veya Fransızca gibi dersler tercih edebilecek. Böylece öğrencinin tercihe göre yabancı dil öğretmeni ihtiyacı artacak.
Seçmeli din dersi için açık var
4+4+4 şeklindeki kademeli zorunlu eğitimi yasasının Meclis'ten geçmesiyle birlikte okullarda seçmeli ders olarak 'Hazreti Peygamberin Hayatı' ve 'Kur'an-ı Kerim' eğitimi verilecek. Milli Eğitim Bakanlığı bu dersleri ilahiyat mezunları ve din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerine teslim edecek. Bakanlık bu derslere girecek branş öğretmenlerinin atamaları için 4 yıllık hedefini de belirledi. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilk etapta 10 bin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenine ihtiyacı var. Ancak Bakanlık verilerine göre şu an piyasada ilahiyat ve din kültürü öğretmenliğinden mezun olan 5 bin öğretmen hazır bulunuyor. Bakanlık Ağustos'ta yapacağı atamalarda bu açığın büyük bir kısmını kapatmayı planlıyor.
Beden eğitimi ve anaokulu için açık büyük
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 4+4+4 eğitim sisteminin ardından hazırladığı 4 yıllık yol haritasında en çok öğretmen açığı bulunan branşlar da tek tek tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre öğretmen açığının branşlara göre dağılımına bakıldığında ilk sırada 19 bin 730 ile rehber öğretmenler geliyor. Bunu 13 bin 122 ile okulöncesi öğretmen ve 10 bin 966 beden eğitimi öğretmeni ihtiyacı takip ediyor. Din kültürü öğretmeni ihtiyacı 8 bin 882, İngilizce öğretmeni ihtiyacı 8 bin 465. Bakanlık 2012 yılı palanlaması kapsamında önümüzdeki ağustos ayı içinde toplam 40 bin öğretmen ataması yapacağını açıtklamıştı.