Türkiye’de her iş kazası haberlerinden sonra gündeme gelen İş Sağlığı ve Güvenliği yasa çalışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Faruk Çelik’in yoğun çabalarıyla TBMM’de yasalaştı. Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği kanunuyla sadece 4857 sayılı İş Kanununa tabi işyerleri değil tüm işletmeler ve kamu kurumları da yeni yasanın hükümlerine dâhil oluyor. Yeni yasayla artık tüm işletmelerin iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu olduğunu söyleyen İnsan Kaynakları Yöneticileri Derneği (İKAYDER) Başkan Yardımcısı Oğuzhan Karagül, “Çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği eğitimi aldırmayan işletmeler çalışan başına bin TL para cezası ödemek zorunda kalabilirler” dedi.
İŞ GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ ZORUNLU
Yeni İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun yasalaşmasıyla birlikte işyerlerinde işyeri Betasus hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurulmasının zorunlu hale getirilmesinin işletmelere “kalite sıçrayışı” getireceğini öngören İKAYDER Başkan Yardımcısı Karagül, “Bu yasayla birlikte toplumun dikkati iş sağlığı ve güvenliğine çekilmiştir. Bu da çalışanların sağlık ve emniyet koşullarında tarifsiz bir kalite sıçrayışına sebep olacaktır” dedi.
KAZALARDA AZALMA OLACAK
Yeni yasayla tüm işletmelerin kendi eğitim planlarını yapmaları ve bunları uygulamakla yükümlü olduğunu dile getiren Karagül, çalışanların düzenli olarak eğitim almalarının zorunlu olduğunu ifade etti. Karagül, “Çalışanlara işe başlamadan önce mutlaka bir eğitim verilecektir. Bu eğitimde; yapılacak işe veya işlere ait özel risklerin neler olduğu, bu risklerden nasıl korunacağı, çalışanların yasal haklarının neler olduğu ve acil durumlarla ilgili kimlerin ne görevi olduğu şeklinde bir bilgi aktarımı yapılacaktır. Aynı içeriğin; varsa taşeron ekiplerine ve işverenlerine de aktarılması gereği söz konusu olmaktadır” diye konuştu.