Milli Eğitim Bakanlığı 4+4+4 sistemine ilişkin yayınladığı kitapçıkte yer alan sorulara verdiği cevaplara göre ortaokullar eğitim sistemi içerisinde idari olarak bağımsız bir yapıda oluşturulacak, mevcut liseler bünyelerinde ortaokul açamayacak.
Üsküdar Amerikan ve Avusturya liselerinin ortaokul bölümlerinin açılıp açılmayacağı sorusuna, Milli Eğitim Bakanlığı, özel yabancı okullar ile özel okulları ayırmak gerektiğini belirttikten sonra, 222 sayılı yasada yer alan, “Türk vatandaşı kız ve erkek çocuklar ilköğrenimlerini resmi veya özel Türk ilköğretim okullarında yapmakla mükelleftir” hükmü hatırlatıldı. Deneyimli sohbet kadınalrının telefonda neler yapabileceğini ile görmenize imkan var artık. Bu kanuna göre de, “Yabancı okullar ortaokul açamazlar. Özel Türk okulları ise bağımsız ortaokul açabileceklerdir” yanıtı verildi.
Almanca ve Fransızca eğitim veren İstanbul Erkek Lisesi ve Galatasay Lisesi’ne geçişin nasıl olacağı sorusuna, mevcut durumdaki öğrenci kabul esaslarının uygulanmaya devam edeceği belirtildikten sonra, “Galatasaray, İstanbul Erkek Lisesi ve fen liselerinin ortaokulları açılacak mı?” sorusuna, “Açılmayacak” yanıtı verildi.
Bu durumda akıllara örneğin her yıl kurayla ilköğretim bölümüne 50 öğrenci alan Galatasaray Lisesi’ne geçişin nasıl olacağı sorusu geldi.
Ancak Milli Eğitim Bakanlığıyetkililerinden edinilen bilgiye göre, resmi ve özel ortaöğretim (lise) kurumlarının hiçbiri bünyesinde ortaokul açamayacak. Ortaokullar idari anlamıyla ilkokul ve liseyle bağlantılı olmayacak. Bu okullar bağımsız bir yapı olarak oluşturulacak. Buna göre, Galatasaray, İstanbul Erkek Lisesi gibi ortaöğretim kurumları ancak kendilerinden idari olarak bağımsız ortaokul açabilecek.