3.600 okulda, 85.000 adet akıllı tahta ve tablet hayata geçecek

Eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamayı ve bilişim teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde etkin şekilde kullanımını amaçlayan ‘Fatih Projesi’, 11 Haziran 2012 tarihinde ‘Geleceğin Eğitim Çalıştayı’ ile Okan Üniversitesi’nde paydaşların görüşlerine sunuldu.

EĞİTİM 14.06.2012, 13:57 14.06.2012, 14:16
3.600 okulda, 85.000 adet akıllı tahta ve tablet hayata geçecek

Eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamayı ve bilişim teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde etkin şekilde kullanımını amaçlayan ‘Fatih Projesi’, 11 Haziran 2012 tarihinde ‘Geleceğin Eğitim Çalıştayı’ ile Okan Üniversitesi’nde paydaşların görüşlerine sunuldu.sekabet bonuslar işte size değerli hissettirecek üye bonusları ile.

Bilgi teknolojilerinin kullanımı açısından büyük bir hamlenin başlangıcında bulunan Türkiye’de, başta müfredat reformu olmak üzere,  merkezi yönetim örgütünün dinamik bir yapıya kavuşturulması, müfredatın dijital ortama taşınması gibi dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişime paralel olarak yaşanan hızlı dönüşüm sürecine üniversiteler de duyarsız kalmadı.  Okan Üniversitesi, bu süreçte yapılacak çalışmalara katkıda bulunmak üzere 11 Haziran Pazartesi günü gerçekleştirilen ‘Fatih Projesi - Geleceğin Eğitimi Çalıştayı’nda,  MEB,  öğretmenler,  öğrenciler,  Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEGİTEK ),  üniversiteler,  akademisyenler,  içerik üreticileri (kamu veya özel),  sivil toplum kuruluşları,  düzenleyiciler ve fikir liderlerini bir araya getirdi.

Fatih Projesi’ne yönelik görüşler alınarak konunun sadece teknolojik altyapı boyutunun değil, içerik boyutun da irdelendiği ‘Fatih Projesi – Geleceğin Eğitimi Çalıştayı’nda açılış konuşmasını yapan Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, “Okan Üniversitesi olarak Milli Eğitim Bakanlığı ile çeşitli düzeyde çalışmalar yürütüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni projelerini yakından takip ediyoruz. Fatih Projesi de bunların en günceli. Bu projeden, Türkiye ile aynı anda haberdar olduk fakat öğrendiğimiz anda Okan Üniversitesi olarak nasıl bu projeye katkı sağlayabileceğimizi düşündük ve dahil olmak istedik. Konuyla ilgili, ilgilileri bir araya getirelim ve üniversitenin asli misyonuna uygun şekilde tarafları bir araya getirdiğimiz, farklı görüşlerin dile getirildiği bir çalıştay hazırlayalım istedik.” dedi. “Başka hiçbir üniversitede olmayan bir şey yaptık ve Okan Üniversitesi’nde Fatih Projesi koordinatörlüğü oluşturduk. Bu, hiçbir üniversitenin projesi değil fakat tüm üniversiteler katkı sağlamalı ve desteklemeli.” diyen Şule Kut, “Üniversitemizde 2 gün boyunca geliştirilen fikirler ve görüşler doğrultusunda bir raporlama yapılacak. Bu çalıştayın, projenin gelişimi ve içeriği için çok büyük katkı sağlayacağına eminim.” diye konuştu.

“Bugüne kadar projenin sadece küçük bir kısmı gündeme getirildi”

Fatih Projesi’ni birkaç kez farklı ortamlarda anlattıklarını ve anlatmaya devam edeceklerini belirten Fatih Projesi Genel Koordinatörü Oğuz Temizhan, bu projenin çok özel bir proje olduğuna inandıklarını ve projenin paydaşlarının Fatih Projesi’nin ne olduğunu, katma değer vergisini ve kendilerinin neler yapacağını bilmek istediklerini söyledi. Bilinen ve aktarılan kısmın, projenin sadece küçük bir kısmını ve eksik bilgileri içerdiğini belirten Temizhan, bu nedenle her buluşmalarında projeyle ilgili detay vermeğe çalıştıklarını bildirdi. Oğuz Temizhan projeye yönelik sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ulusaldan başlayarak birçok uluslararası projeleri de inceledik. Dünyanın çeşitli yerlerinde yapılan uygulamaları yerlerinde görme fırsatı bulduk, Marsbahis onları dinledik. Onlardan aldığımız veriler doğrultusunda projemizi geliştirdik. Fatih Projesi’nin sadece donanım projesi olmasını hiç istemedik. Projeyi 5 ana bileşenden oluşturduk. Donanıma özellikle dikkat etmemizin yanı sıra, içerik ve EBA portalı, BT programları entegrasyonu, okulların alt yapısının değiştirilmesi, bilinçli internet kullanımının yaygınlaştırılması ve öğretmenlere hizmet içi öğretim verilmesi de çok önemli bileşenler. Özellikle bu 5 bileşen üzerinde duruyoruz. Bunları, nasıl daha iyileştirebiliriz, nasıl daha aktif hale getirebiliriz diye çalışıyoruz ve her gün yeni fikirler katıyoruz, geliştiriyoruz.  Zamanla bu bileşenler daha da zenginleşebilir, daha geniş hale getirebiliriz.”

“Kısa zaman içinde 3.600 okulda, 85.000 adet akıllı tahta ve tablet hayata geçecek”

Yaklaşık 1,5 yıldır kendi geliştirdikleri etkileşimli tahtayı denediklerini ve bunun üzerine pilot çalışmaları yaptıklarını belirten Temizhan, tahtanın, ön pilot çalışmalarında %90 oranında kabul edilebilir olduğunu ve kullanılabildiğine dair geri bildirim aldıklarını söyledi. 3.600 okula, 85.00 adet akıllı tahtanın takılmış olacağını vurgulayan Temizhan, “Türkiye genelinde tüm liselerde tahtalar kullanıma hazır. Buna ek olarak, fotokopi makinesi ve dokuman kamerası da verildi. Tabletler için, kullanım ve içerik senaryosu olarak bir pilotlama yaptık ve geri dönüşleri inceliyoruz, ona göre gerekli düzenlemeleri yapıyoruz. Bunlar dikkate alındığında Türkiye için çok büyük bir proje. Toplumun her kesimini ilgilendiriyor.” dedi.  Okan Uzem Merkez Müdürü Prof. Dr. Gonca Telli Yamamoto ise Fatih Projesi’nin fırsatları artırma ve teknoloji geliştirme projesi olduğunu belirtti.  Çalıştayda, kullanımı ve içeriği tartışılacak olan akıllı tahta ve tabletlerin eğitimde ve yaşamda büyük değişim yaşatacağını, eğitimde farklı boyuta geçileceğini ve Fatih Projesi’nin dünya çapında bir proje olacağını söyledi. Projenin öğrencilere uygun bir içerikte yaratılmazsa sıkıntı yaratacağını belirten Telli, bu çalıştayda etkin içerik nasıl üretilir, nasıl yol izlenmeli, nasıl bir sistem geliştirilmeli gibi konulara değinerek projeyi geliştireceklerini söyledi. 

Projenin içerik koordinatörü İbrahim Ünlü ise Fatih Projesi’nin yürütüleceği EBA’da (Eğitim Bilişim Ağı) haber modülü, e-içerik, e-kitap, videolar, kamu spotu, e-ders, deneyler, meslek tanıtımları, kişisel gelişim ve rehberlik, müzik aletlerinin kullanımı, çizgi film, EBA sohbetleri, ses bölümü, görsel, soru-cevap, harita, dijital sözlük, ansiklopedi, eğitsel oyunlar… gibi bölümler olduğunu ve öğrencilerin eğitimine büyük fayda ve kolaylık sağlayacağını belirterek çalıştayın ilk oturumunu sonlandırdı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 22 Aralık 2024
İmsak 06:46
Güneş 08:19
Öğle 13:07
İkindi 15:25
Akşam 17:46
Yatsı 19:13
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P