Dijital devrim üniversiteyi değiştiriyor

Hızla gelişen dijital teknoloji sayesinde üniversite eğitiminde büyük yeniliklerin kapıları açılıyor. Dijital devrim sayesinde dünyanın en iyi profesörleri onbinlerce öğrenciye internette ders verebiliyor

BİLİM VE TEKNOLOJİ 20.08.2012, 15:00 20.08.2012, 15:05

Hızla gelişen dijital teknoloji sayesinde üniversite eğitiminde büyük yeniliklerin kapıları açılıyor. Dijital devrim sayesinde dünyanın en iyi profesörleri onbinlerce öğrenciye internette ders verebiliyor. Betsidney Peki yüksek öğrenimdeki bu hızlı değişim öğretme yöntemlerini, başarı ölçümünü ve bilgiye erişimi nasıl etkileyecek?

Dünyanın dört bir yanında 160 bin öğrencinin bilgisayarları başında aynı profesörlerden ders aldığı bir üniversite düşünün.

Bilimkurgu gibi ama değil. Stanford Üniversitesi’nden Sebastian Thrun böyle ders veren profesörlerden. Thrun,  ”Stanford’da bu dersi tüm dünyanın izlemesi için internet üzerinden veriyoruz. Çok heyecanlıyız,” şeklinde konuşuyor.

Sebastian Thrun ve Peter Norvig’in yapay us üzerine verdiği ücretsiz ders YouTube’da da izlenebilir. Bu, en iyi profesörlerin bazı konuları herkese, her zaman öğretebileceğinin göstergesi.

Columbia Üniversitesi’nden Profesör Rita McGrath üniversitelerin değişime geç yanıt verdiğini söylüyor: ”Yüksek eğitimin ana iş modeli Sokrat zamanından bu yana değişmedi. Bu model, ders veren kişinin bir grup öğrencinin önüne çıkıp konuşmasından ibaret. Daha ileri seviyede dinleyiciler soru soruyor.”

Hızlı değişimden geçen sanayi sektörlerini inceleyen McGrath, dijital teknolojinin büyük yenilikler getirmek üzere olduğunu söylüyor. Maryland Üniversitesi’nden Profesör Spencer Benson’a göre bunlardan biri, profesörlerin öğretme yöntemleri. Benson, ”Profesörlerin oynadıkları rol değişti. Eskiden öğrencilere içerik sunarken şimdi öğrencilere içeriği bulup değerlendirmeleri ve kullanmalarında yardımcı oluyorlar,” diyor.

Bir başka değişim öğrenci başarısının ölçümüyle ilgili. Skype aracılığıyla TopCoder adlı şirketin başkanı Rob Hughes’la konuştuk: ”Kod, yazılım gelişimi, matematik, algoritma, bilgisayar mühendisliği gibi alanlarda otomatikleştirilmiş test sistemlerini çok iyi şekilde uygulamak mümkün.”

Edebiyat, tarih gibi teknik olmayan konularda başarıyı ölçmek daha zor.

Ders içeriğinin aktarımı için internetten yararlanmak ancak öğrenci başarısını profesörün ölçmesini sağlamak, bir çözüm yolu.

Kanada’daki Athabasca Üniversitesi’nden Profesör George Siemens bu yöntemi kullanıyor: ”Eğitim dünyası için heyecan verici ama aynı zamanda zor bir süreçten geçiyoruz. Çok büyük sorular soruluyor. Üniversiteler ayakta kalabilecek mi? Geleceğin üniversitesi nasıl olacak?”

Eğitimciler gelecekte birçok dersin internette verileceğini söylese de bazı Maryland Üniversitesi öğrencileri kaygılı: ”Bu şekilde öğrenmenin zor olacağını düşünüyorum.”

Üniversite öğrencisi Chuma Obineme,  ”Yurt odalarında geç saatlere kadar arkadaşlarla ders çalışmak öğrenmenin büyük bir parçasıydı,” şeklinde konuşuyor.

Bu öğrenciler internette verilen derslerin daha ucuz ve üniversite dışından kişilere de açık olması gerektiği görüşünde.

Bazı akademisyenler üniversitelerin değişime direneceğini düşünürken diğerleri İnternet’te verilen derslerin dijital devrimin bilginin nasıl toplandığı ve paylaşıldığı konusunda yaşanan büyük değişimin bir parçası olduğunu savunuyor.

Kaynak: VOA

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
12°
parçalı bulutlu
Namaz Vakti 21 Aralık 2024
İmsak 06:46
Güneş 08:19
Öğle 13:07
İkindi 15:25
Akşam 17:46
Yatsı 19:13
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P