Türkiye'den binlerce kişi, yurt dışında eğitim almak için başta İngiltere olmak üzere çeşitli ülkelere gidiyor. Eğitim maliyeti ise 10 bin dolardan balıyor ve 50 bin dolara kadar çıkıyor.
Edufairs Yurt Dışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü İzzet Aslantatar, yurt dışı eğitimin Türkiye'de özellikle son 15 yıldır hızlı bir ivme kazandığını söyledi.
Aslantatar, 15-20 yıl öncesinde devletin kendi personelini burslu olarak yurt dışına gönderdiğini hatırlatarak, ''Dolayısıyla yurt dışındaki kurumlar Türk öğrencilere çok yabancı değiller. Yurt dışı eğitimi Türkiye dışında özellikle gelişen ülkelerde yaygın bir eğitim seçeneği olarak görülüyor. Yani Japonya, Singapur, Çin, Kore, bunlar gelişmişliklerini bir nebze de olsa yurt dışı eğitimine borçlular. Zira oraya gönderdikleri öğrenciler farklı bir donanımla ülkelerine dönüp orada öğrendikleri bilgileri kendi ülkelerinde uyguluyorlar'' dedi.
Yurt dışı eğitime ''beyin göçü'' gibi farklı bir gözle de bakılabildiğini anlatan Aslantatar, şunları kaydetti:
''Birçok ülke bunu halletmiş durumda. Gönderdiklerini geri Romabet kazanma yönünde bir çabaları var. Türkiye'de bu önceden çok yoktu, ancak şu an devletin de bununla ilgili bir politikası var. Yani yurt dışına giden insanları Türkiye'ye tekrar kazandırmak ve donanımlarından yararlanmak için projeler uygulanıyor. Üniversiteler yurt dışından gelenlere daha fazla kapılarını açar oldu. Dolayısıyla artık yurt dışına giden öğrencilere 10 yıl öncesindeki gibi 'gidiyor gelmiyor' diye değil, 'gidecek, daha donanımlı olarak Türkiye dönecek' şeklinde bakmak mümkün. Yurt dışı eğitimi ülkenin gelişme yolundaki dinamiklerine katkı sağlıyor. Bu bakış açısı daha önce yokken şu anda var. Bunun olması ile yurt dışındaki eğitim kurumları Türk öğrencilerle daha fazla ilgilenmeye başladı. Zira bu anlayışla giden öğrenci orada daha verimli çalışmalar yapabiliyor. Oradaki ortama daha fazla katkı sağlayabiliyor ve Türk öğrenciler genellikle yurt dışında beğenilen sevilen takdir edilen bir grup olarak değerlendiriliyor.''