365 Gün Eğitimin Merkezi www.egitim365.com

Üniversite adayları için en çok ihtiyaç olan öğretmen branşları

GÜNCEL

LYS'de Başarılı Olan Öğrencileri Kutlayan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğretmen olmak isteyen üniversite adaylarına Bakanlığın en çok ihtiyaç duyduğu branşları dikkate alarak tercih yapmalarını önerdi.

LYS'de Başarılı Olan Öğrencileri Kutlayan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, öğretmen olmak isteyen üniversite adaylarına Bakanlığın en çok ihtiyaç duyduğu branşları dikkate alarak tercih yapmalarını önerdi.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den Öğrencilere;

2012 Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) sonuçlan 23 Temmuz 2012 tarihinde açıklanmıştır. Bu sınav sürecinde disiplinli ve gayretli çalışmalarıyla başarılı olan öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Bu gençlerimizin başarısı için fedakârca her türlü desteği verdiklerine inandığım velilerimizi, öğretmenlerimizi ve okul yöneticilerimizide kutluyorum.

Üniversite adaylarımız meslek tercihlerini yaparken hayatlarını nasıl sürdürmek istediklerine de karar veriyorlar. Bu hem cesaret gerektiren hem de üzerinde iyi düşünülmesi gerekenbir karardır. Gençlerimizin, üniversite ve bölüm tercihlerini ilgi ve yeteneklerini, kişisel isteklerini ve gelecekten beklentilerini de dikkate alarak yapmalarını öneriyorum.

Öğrencilerimizin; bu tercih sürecinde büyük gayretlerle elde ettikleri puanları boş ve ihtiyaç yoğunluğunun olduğu alanlardan en uygun yükseköğretim programlarını tercih edeceklerine inanıyorum.

Eğitimin yaşı ve mekânı yoktur.Eğitim hayat boyu devam etmesi gereken bir süreçtir. Ülkemizde de artık bu bilinç giderek yaygınlaşmaktadır. Bu sebeple, sınavda başarılı olamamış veya istediği sonucu alamamış öğrencilerimizden ve ailelerinden ümitsizliğe kapılmamalarını, sınavların hayatın sonu olmadığını hatırlamalarını istiyorum.

Son yıllarda yapılan çalışmalarla üniversitelerimizin kontenjanlarında önemli oranda artışlar yapılmış olup, tüm alanlarda 2011 yılında 789.167 öğrenciye üniversiteli olabilme imkânısağlanmıştır.

Öğrenci ve velilerimizin sınavsonuçlarını bu yönüyle de değerlendirmelerinde yarar vardır. Kaldı ki üniversitelerimize ilk yerleştirmenin ardından boş kontenjanlar için ek yerleştirme yapılmaktadır.Tüm öğrencilerimizin istediği bölümde okuyabilmelerini temenni ediyorum.

Geçen yıl tercihlere yönelik yaptığımız açıklamalarda öğretmenlik mesleğine gönül veren öğrencilerimizin, tercihlerini yapmadan önce, Bakanlığımızın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalarının mesleklerini icra edebilme fırsatı yakalamaları açısından faydalı olacağına dikkat çekmiştik. Ayrıca aynı açıklamada öğretmen ihtiyacı planlamalarına ilişkin Bakanlığımızca yürütülen öğretmen istihdam projeksiyonu çalışmasına da vurgu yapılmıştı.

Bakanlığımızın, öğretmenlik meslek seçimi ve mezuniyet sonrası istihdam konusunda kalıcı ve sistematik birçözüm bulmak amacıyla yürüttüğü "Öğretmen İstihdam Projeksiyonları,Stratejileri ve Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi (MEB-IKOP)"çalışmasının ilk aşaması tamamladı.

Öğretmenlik mesleği arz-talep projeksiyonu çalışmasını da kapsayan MEB-İKOP proje çalışması, AnkaraÜniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi gibi ülkemizin saygın üniversitelerinden akademisyenlerin içinde bulunduğu uzman bir ekip tarafından gerçekleştiriliyor.

31 Ekim 2011'de çalışmalarını başlattığımız Öğretmen istihdam Projeksiyonları, Stratejileri ve Sistemlerinin Geliştirilmesi Projesi; temel eğitim ve orta öğretim kademesinde kamu okullarında ve özel okullarda 2023 yılına kadar ihtiyaç duyulacak alanlardaki öğretmen sayılarının bilimsel yöntemlerle kestirimini amaçlıyor.

Proje kapsamında gerçekleştirilen Oslobet öğretmen arz ve talep projeksiyonlarıyla;

MEB, 2023 vizyonu çerçevesinde ulusal öğretmen istihdam politikasını hazırlayarak öğretmenlik mesleğine ilişkin insan kaynakları politikasını ortaya koyacak ve bu alanda veriye dayalı etkili ve verimli planlama imkânına kavuşacak ve sistemin sürdürülebilirliğini sağlayacak BİT temelli sistem ile daha uzun vadeli yeni projeksiyonlar oluşturulacak,

YÖK ve öğretmen yetiştiren fakülteler, gelecek vizyonu ile bilgiye dayalı planlama ve yönetim imkânına kavuşacak, eğitimin tüm kademelerinde devlet okullarında ve özel okullarda istihdam edilebilecek öğretmen sayılarına göre belirlenecek üniversite öğretmenlik program kontenjanları yükseköğretimde arzın rasyonel verilere göre şekillenmesine yardımcı olacak,

Proje sonuçları, öğrenciye, ailesine ve bu alanda eğitim hizmeti veren üniversitelerin kullanımına sunulacak bu bilgi sayesinde gençlerimiz kariyer planlaması ve meslek seçimini güvenilir verilere dayalı olarak çok daha bilinçli yapabilecektir.

MEB, bu proje kapsamında 2023 yılını hedef alarak yaptığı projeksiyonlarla öğretmen ihtiyacının hangi alanlarda yoğunlaşacağına ilişkin ilk belirlemeleri yapmıştır. Yükseköğrenim tercihlerinde öğretmenlik mesleğine yer vermek isteyenlerin tercihlerini yapmadan önce, eğitim sistemimizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmalarının, mesleklerini icra edebilme fırsatı yakalamaları açısından faydalı olacağını düşünüyorum.

2012 Lisans Yerleştirme Sınavı(LYS) sonuçlarına göre öğretmenlik mesleğini tercih edecek öğrencilerimizin İKOP projesi kapsamında geliştirilen sistem kullanılarak hazırlanan öğretmen projeksiyonunda en çok ihtiyaç duyulan öğretmenlik alanlarını dikkate almaları gerekmektedir.

İlk projeksiyon sonuçlarına göreönümüzdeki yıllarda en çok ihtiyaç duyulan öğretmenlik alanları;

1-Rehber Öğretmen,
2-İlköğretimMatematik Öğretmenliği,
3-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği,
4-TürkçeÖğretmenliği,
5-Beden Eğitimi Öğretmenliği,
6-Fen ve Teknoloji Öğretmenliği,
7-Sosyal Bilgiler Öğretmenliği,
8-İngilizce Öğretmenliği,
9-Türk Dili veEdebiyatı Öğretmenliği,
10-Almanca Öğretmenliği,
11-Görsel Sanatlar/ResimÖğretmenliği,
12-Müzik Öğretmenliği,
13-Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği,
14-Biyoloji Öğretmenliği,
15-Matematik Öğretmenliği,
16-Coğrafya Öğretmenliği,
17-Kimya Öğretmenliği,
18-Fizik Öğretmenliği,
19-Felsefe Öğretmenliği,
20-TarihÖğretmenliğidir.

Öğretmenlik kariyer mesleğindearz ve talep boyutunu birlikte ele alarak yapılan bu gelecek kestirimi çalışması, Türkiye'de bir ilk olup, diğer meslek dalları için de örnek olacak nitelikte olan bu çalışmada gelinen aşamayı ve saptanan verilere dayalı olarak hazırlanan öğretmen arz-talep projeksiyonlarının ayrıntılı sonuçlarını, ilerleyen günlerde yapılacak proje tanıtım ve ilerleme toplantısında kamuoyu ile paylaşacağım.

Kamuoyunun bilgilerine sunarız.

Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.