365 Gün Eğitimin Merkezi www.egitim365.com

Bilgi Üniversitesi Rektörü'nden Başbakan'a yanıt

GÜNCEL

Başbakan Erdoğan ’ın Bilgi Üniversitesi’nin Santralistanbul kampüsünü örnek verip, “Öğrenci üniversitede alkol alıp kafa mı bulacak ilim mi öğrenecek” sözleri tartışma yaratırken Rektör Prof. Dr. Remzi Sanver’in yanıtı, “Üniversite ayrı, içki satan lokantalar ayrı. Kafayı çekip derse girmek diye bir şey yok” oldu.



Santralistanbul 2007 yılında Eyüp Silahtarağa’daki açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın yaptığı bir törenle hizmete girdi. O günden beri içindeki santral müzesi, restoranlar ve konser alanıyla ıstanbul’un gözde kültür alanlarından biri olan santral- istanbul Erdoğan’ın üniversitelerde içki satışını yasaklamak istediklerini açıklaması ile birlikte cazibe merkezi olmaktan uzaklaşacağa benziyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver konuyla ilgili konuştu...

Radikal Gazetesi'nden Can Mumay'ın haberine göre; Okul içindeki Otto, Tamirhane gibi restoranların Tütün ve Alkol Piyasaları Denetleme Kurulu’ndan (TPDK) aldıkları ruhsatla içki sattıklarını söyleyen Sanver, “Okulun içki ruhsatı olması gibi bir şey söz konusu değil. Üniversite içki satmıyor. Bunu okul içindeki okuldan bağımsız lokantalar satıyor” dedi. Bilgi’nin santral arazisinde kiracı olduğunun da altını çizen rektör, içki satan restoranların da arazilerini Enerji Bakanlığı’ndan kiraladığını söyledi. Santralistanbul’un bir kültür mekanı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Sanver okul olarak içki satmadıkları için mevcut düzenlemeler ile Çiçek Pasajı’ndaki Cumhuriyet Meyhanesi ile Santral’daki bir restoranda içki satılması arasında bir fark olmadığını söyledi.
Santral arazisi içindeki restoranlarda uzun süredir içki satıldığını söyleyen Sanver bu konuda eğitimde, derslerde yaşanan bir olumsuzluğa şahit olmadıklarını da vurguladı.

OLUMSUZLUK YAŞANMADI

Rektör, derslerde alkollü öğrencilerin çıkardığı bir olay gibi bir durumla hiç karşılaşmadıklarını belirtirken “Öğrenciler kafayı çekip derse giriyor bu yüzden eğitim engelleniyor” gibi bir durumun söz konusu olmadığını da sözlerine ekledi.

Bilgi, daha önce de hükümetin Jokerbet hedefi olmuştu. 2005 yılında Ermeni Kongresi düzenleneceği zaman Sabancı Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi baskılar yüzünden bu kongreleri düzenlemekten vazgeçmişti. Bunun üzerine Bilgi Üniversitesi konferansı düzenlemeye talip olmuş ve toplantıyı düzenlemişti. Dönemin İçişleri Bakanı Cemil Çiçek ise okul için “Bizi arkamızdan hançerliyorlar” açıklamasında bulunmuştu.

"OKULU KAÇ PARAYLA BİTİRECEĞİNİ BİLMELİSİN"

Bilgi Üniversitesi bu yıl başka konularla da gündeme geldi. 2012-2013 eğitim yılı için yapılan 4 bin TL’lik eğitim ücreti zammıyla son iki yılda okul ücretlerine yapılan zam 8 bin TL’yi buldu. Twitter ’da öğrenciler #28binTLyebilgideisimne isimli hastag ile tepkilerini duyururken Sanver okulun mütevelli heyetinin her yıl enflasyon oranında zam yaptığını söylüyor. Sanver, “Her sene enflasyon oranında yapılan zam bu sene bu oranı biraz aştı fakat kısa bir süre sonra bu oranda ufak bir ayarlama yapıldı” diyor. Öğrencilerin zamma tepkilerinin haksız olmadığını söyleyen Sanver, “ınsanların okula başlarken kaç para ile mezun olabileceklerini bilmeleri lazım” diye ekliyor.

Okul çevrelerinde konuşulan bir diğer önemli konu ise Bilgi’nin el değiştirdikten sonra ‘Amerikanlaşıp Amerikanlaşmadığı?’ Rektör, Laureate International vakfının okuldaki karar verme süreçlerine karışmadığı görüşünde. Sanver, “Vakıf bize onu yap bunu yapma demiyor. Bilgi rektörlük ve mütevelli heyeti ile yönetiliyor” diyor.

“Peki ya Laureate International okulun sahibi olduktan sonra Bilgi’de neler değişti?” sorumuza ise Sanver, “Öncelikle satın alınma döneminde mali anlamda Bilgi’de kayıplar vardı, bunlara bir disiplin getirildi” yanıtını veriyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.