365 Gün Eğitimin Merkezi www.egitim365.com
2012-06-07 21:32:34

Galatasaray işine Fransızlar ne der?

Fatih DENERİ

fatih.deneri@egitim365.com 07 Haziran 2012, 21:32

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 12 yıllık zorunlu eğitim yasası çıktıktan sonra kafalarda oluşan ve medyada da günden yaratan soruları yanıtlamak amacı ile bakanlığın www.meb.gov.tr sitesinde 58 soru ve 58 cevaptan oluşan bir kitapçık yayınladı.  Ancak kitapçık içerisinde yer alan sorular ve cevapları ile daha büyük kafa karışıklıklarına sebep oldu. Bu kafa karışıklığı ise yeni soruları beraberinde getirdi.

Bu soruların son günlerde medya da en çok yer tutan ve bizim de haberleştirerek takipçisi olduğumuz İstanbul Erkek Lisesi, Galatasaray Lisesi gibi popüler okullarla fen liselerinin orta kısımlarının ne olacağıydı.

Aslında bakanlık yayınladığı kitapçıkta 19, 20, 39 ve 40. sorulara verdiği cevaplarla buna bir açıklık getirmeye çalıştı. Yine de net olmayan ifadeler akılları daha da bulandırdı.

Pek çok eğitimci ve velinin kafasındaki sorulardan biri bu liselerin ortaokulları olacak mı? Olacaksa nasıl öğrenci alacak? Aldığı öğrenciler nasıl bir ortamda eğitim – öğretim görecek? Ya da bu okullar lise olarak devam edip sadece son dört yıl için mi eğitim verecekler?

Bana göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayınladığı kitapçık buna net bir açıklama getirmiyor. Dilerseniz kitapçığı baz alarak bu soruları tek tek ele alalım.
Öncelikle bu okulların orta kısımları olacak mı? Kitapçıkta yer alan 19. soru şöyle; “Bu sistem özel okullara giriş konusunu değiştirecek mi? Üsküdar Amerikan, Avusturya Lisesi gibi okullar ortaokul bölümlerini tekrar açabilecekler mi? Cevap ise şu şekilde; “Özel Yabancı Okullar ile Özel Okulları birbirinden ayırmak gerekmektedir. Özel okullar tamamen Türk eğitim mevzuatına tabi olup mevzuattaki her türlü değişikliklere uymakla yükümlüdür. Nitekim 222 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinde “Türk vatandaşı kız ve erkek çocuklar ilköğrenimlerini resmi veya özel Türk ilköğretim okullarında yapmakla mükelleftir.” hükmü bulunmaktadır. Bu Kanun hükmü doğrultusunda yabancı okullar ortaokul açamazlar. Özel Türk okulları ise bağımsız ortaokul açabileceklerdir.” Bu cevaba bakılırsa Türk olmak kaydı ile devlet ve özel okullarının orta kısımları olacaktır. Öyleyse Galatasaray veya İstanbul Erkek Lisesi için de durum bu olmalı. Zira bu okullar ilgili ülkelerle ortak anlaşmaya konu olsalarda Türk okullarıdırlar.

Ancak 20. Soru ve cevabı kafaları karıştırmaktadır. 20. Soruda “İstanbul Erkek, Galatasaray gibi okullara öğrenci geçişi nasıl olacak?” denmekte ve “Mevcut durumdaki öğrenci kabul esas ve usulleri uygulanmaya devam edecektir.” diye cevap verilmektedir? Bu cevapla anlatılmak istenen nedir? Zira bu okullarla ilgili bir soru da 40. sorudur. Burada bakanlık kendine “Galatasaray, İstanbul Erkek Lisesi, Fen Liselerinin ortaokulları açılacak mı?” diye sorup yine aynı soruya cevaben net bir şekilde “açılmayacak” demektedir.

Türk ve Fransız devletlerinin 17 Haziran 1952 tarihli Kültür Anlaşması,
29 Ekim 1968 tarihli Teknik ve Bilimsel İşbirliği Anlaşması ile, anlaşma ekini oluşturan mektup teatisi çerçevesinde; İstanbul’da 14 Nisan 1992 günü, Fransızca ve Türkçe düzenlenen anlaşmanın birinci maddesinde; “Giriş bölümünde sözü geçen Kurum Galatasaray Eğitim ve Öğretim Kurumu (GEÖK) adını taşır.
Eğitim ilkokuldan yüksek öğrenime kadar uzanmaktadır. Her iki Hükümet bu Kurumun işleyişinde işbirliği yaparlar.”
Üçüncü maddesinde ise “Kurum, aşağıdaki eğitim, öğretim ve araştırma birimlerinden oluşmaktadır:
-Liseye bağlı İlkokul, -Halen Galatasaray adını taşıyan Lise, -Aralarında giriş bölümünde belirtilen Yargı ve İdare Yüksek Okulu ile İleri Teknoloji Yüksek Okulunun da bulunduğu yüksek öğretim birimleri” denilmektedir.

Galatasaray Lisesi ya da İstanbul Erkek Lisesi’nin orta kısmının okulun içinde mi dışında mı olacağından daha mühim sorulardır bunlar. Yeni yasada uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınan konular ve yapılan düzenlemelere yönelik bir atıf bulunmamaktadır. Bu konunun açıkta kaldığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarının da bu konuda kafalarının karışık olduğu yaptıkları açıklamalardan anlaşılmaktadır.

20. soruya verilen cevaptaki “Mevcut durumdaki öğrenci kabul esas ve usulleri uygulanmaya devam edecektir.” Yönündeki beyanın bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Mevcut durum bahsi geçen yasayı da içermekte midir? Galatasaray İlköğretim Okulu ve Galatasaray Lisesi arasında bir orta kısmı olmayacak ise Fransız Hükümeti ile yapılan anlaşmada geçen “Eğitim ilkokuldan yüksek öğrenime kadar uzanmaktadır. Her iki Hükümet bu Kurumun işleyişinde işbirliği yaparlar.” ibaresi ne olacaktır.

Orta kısmı farklı bir okula kaydırılan eğitim – öğretim nasıl “ilkokuldan yükseköğrenime kadar” uzanacaktır? Yasa hazırlanırken ilgili anlaşma da geçen “Her iki Hükümet bu Kurumun işleyişinde işbirliği yaparlar” maddesi gereği Fransız mercileri ile bir fikir teatisi ya da işbirliği yapılmış mıdır? Bu noktada Galatasaray Lisesi üzerinden ilerlesek te bilen bilir İstanbul Erkek Lisesi için de durum pek farklı değildir.

Bu soruların hiçbirini bakanlık açıklık getirmedikçe öğrenemeyeceğiz. Bakalım bakanlık önümüzdeki günlerde bu konuyu ele alan bir açıklama yapacak mı?
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.