Eğitimin 12 yıllık zorunlu hale getirilmesi memnuniyetle karşılanırken, uygulamada meydana gelecek aksaklıklar ve karşılaşılacak sürprizler zihinleri meşgul ediyor.
Sivil toplum örgütleri ve eğitim ciler yaşanabilecek bu sıkıntılara önceden dikkat çekiyor. Ortak görüş, yeni uygulamaya geçmeden önce yeterli hazırlığın yapılmadığı yönünde. Uzmanlardan, sistem zamanla oturacak diyen de var; sistemin pedagojik açıdan sorunlu olduğunu söyleyen de... Bazı eğitimciler ise okul öncesi eğitimin bir kenara itildiğini düşünüyor.
Yeni eğitim dönemi öncesi, okulların fiziki şartları, dersliklerin yetersizliği, sınıf mevcutlarının artması ve öğrenciler arasındaki yaş farkı gibi yaşanması muhtemel sorunlar tartışmaları da beraberinde getirdi. Bazı eğitimciler sistemi, pedagojik açıdan yetersiz bulurken, kimi de okul öncesi eğitimin büyük zarar göreceğini söylüyor. Okul ların bu yıl bunun gibi birçok problemle karşı karşıya kalacağını belirten eğitimciler, yeni sisteme yeterli altyapı hazırlanmadan geçildiği konusunda hemfikir.
Müfettişler Derneği Başkanı Doğan Ceylan: öğrenci sayısına göre, ilkokul ortaokul dönüşümü SAĞLANmalıydı
Yeni eğitim sistemi kabul edildiğinde, bakanlığın bir yol haritası çizmeden dönüşüm işine kalkması ve acele etmesi hata oldu. Önce ülke koşullarına uygun haftalık ders çizelgeleri belirlenip ardından öğrenci sayılarına dikkat edilerek ilkokul ortaokul dönüşümü yapılmalıydı. Ayrıca yeni sistem, özellikle ilkokul çağındaki çocukların okuldaki fiziki şartlarını düzenlemek için yapıldı. Ancak şu durumda, 1. sınıftaki minik öğrenciler, ikili eğitim yapılan okullarda, büyük öğrencilerin kullandığı sıra ve masaları kullanacak.
Aktif Eğitimciler Sendikası Genel Sekreteri Mehmet Tekin: sisteme karşı değiliz, hazırlık yapılmalıydı
Kadro fazlası durumuna düşen öğretmenler atamalarda problem yaşıyor. Yerleşik düzenlerini değiştirip, uzaktaki okullara gitmek zorunda kalıyor. Eş durumundan tayin isteyemiyorlar. Bakan, isteyen 2 yıl ücretsiz izin alsın diyor. Bu çok zor. Yetkililere sorun oluşturacak noktaları dile getirdiğimizde, sanki sisteme karşıyız gibi algılanıyor. Halbuki biz sistemin bu şekilde hızlı ve hazırlıksız uygulanmasını problem olarak görüyoruz.
Eğitim Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer: Sistem zamanla oturacak
Sistem yeni olduğu için bazı aksaklıkları beraberinde getirebilir, ileriki yıllarda bu durumun düzeleceğini düşünüyorum. Belirsizlik sadece ilkokullarda değil. Örneğin daha önce öğrencilerin yüzde 67'si ortaokuldan sonra liseye devam ediyordu. Şimdi kalan yüzde 33'lü k kısım da liselere kayıt yaptıracak. Liseler bu potansiyeli kaldırabilecek mi?
Türkiye Eğitim Derneği (TED) Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu: Okul öncesi eğitim BİR KENARA İTİLMEMELİ
Bu kanunda 66-72 ay arasında kayıt olduğu için Anadolu'nun birçok yerinde aileler çocuklarını bir an önce okula göndermek isteyecek. Bu durum da okullarda yoğunluk oluşturacak. Okullar altından kalkamayacak. Ben rapor alıp çocuğunu okula göndermeyecek olan ailelerin çok az olacağını düşünüyorum. Son dönemde okul öncesi eğitimde çok ciddi başarı elde edilmişti. Ancak bu kanunla okul öncesi eğitim bir kenara itildi.
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: YENİ OKULLAR İNŞAA EDİLMELİYDİ
Bu sistem öğretmen, öğrenci ve okulların fiziki yapısı açısından sıkıntılar oluşturacak. Pedagojik açıdan da Privebet sorunlu olduğu bir gerçek. Yeni okullar inşa etmek varken mevcut binalar derslik yapmak için delik deşik ediliyor. Çok daha fazla problemle karşılaşılacak. Çünkü hazırlıksız ve altyapısız olarak yeni eğitim sistemi getirilmeye çalışılıyor. Lise teorikte zorunlu hale getirildi ancak pratikte uygulanması zaman alacak. Ayrıca yüzde 72 okullaşma oranı olan bir ülke için bu sistemi geriye atılmış bir hamle olarak görüyorum. Açık öğretimi alternatif olarak sunmak da öğrencinin liseye devam etmesini engelleyecek.
Yeni sisteme hazırlıksızız
Yeni sisteme hazırlıksızız
365 Gün Eğitimin Merkezi www.egitim365.com 365 Gün Eğitimin Merkezi www.egitim365.com
EĞİTİM
2012-2013 eğitim ve öğretim yılında hayata geçirilecek olan yeni sistemle ilgili tartışmalar sürüyor.
Paylaş: