Tebliğe göre, öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak ve dengeli beslenme suretiyle sağlıklı gelişmelerini sağlamak amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nca ortaklaşa hazırlanan “Okul Sütü Programı” kapsamında, 2012-2013 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde, özel okullar dahil, ana sınıfı ve ilkokul öğrencilerine pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle 200 mililitre ambalajlı, yağlı, sade UHT içme sütü Milanobet dağıtılacak.
Programın uygulanacağı okulları Milli Eğitim Bakanlığı belirleyecek. Koordinasyonunu ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapacak.
Okul sütlerinin alımı, yurt içinden temin edilen çiğ sütlerden “Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik” kapsamında onay belgesi veya bu yönetmelik hükümlerine göre geçerli eşdeğer belgeye sahip ve ülke içinde UHT içme sütü üretimi yapan gıda işletmelerinden “Kamu İhale Kanunu” ve ilgili mevzuata göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca yapılacak.
Dağıtımı yapılacak okul sütü ambalajlarının şekli ve üzerinde yer alması gereken hususlar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, koordinasyonunda Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği yapılarak belirlenecek.
İllerde kurulan okul sütü komisyonları mal muayene ve kabul komisyonu olarak görev yapacak. Okul sütü komisyonlarının sekretaryasının yürütülmesi, okul sütünün okullara ulaştırılmasının kontrolü ile uygun şartlarda muhafazası ve tüketimlerinin sağlanmasından il milli eğitim müdürlükleri sorumlu olacak.
ÖĞRENCİLERE AİT BİLGİLERİN ULAŞILABİLİR OLMASI SAĞLANACAK
Program kapsamında, süt dağıtımı öncesi ve tüketim sonrasında öğrencilere ait bilgilerin içerik ve formatı Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek.
Öğrencilere ait bilgilerin e-okul sistemine kaydedilmesi, e-okul sistemine giriş yapılamadığı durumlarda verilerin toplanması ve zamanında ulaşılabilir olması Milli Eğitim Bakanlığı'nca sağlanacak.
Öğrenci velileri, öğretmenler, aile hekimleri ve/veya sağlık kurumlarınca süte karşı duyarlılığı tespit edilen öğrenciler, okul yönetimlerince program dışında tutulacak.
Uzun dönemde öğrencilerin gelişmelerine ilişkin çalışmalar, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde Sağlık Bakanlığı'nca yürütülecek.
Dağıtılacak okul sütlerinin üretiminden tüketimine kadarki aşamalarında, Türk gıda mevzuatı ile ihale teknik şartnamesine uygunluğunun denetimi, il gIda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerince yapılacak.
Okul sütü üretimi yapılan illerde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı il müdürlüklerince sütlerin her bir partisinden numune alınacak, numunelere ait analiz sonuçları, bakanlığa ve teslimi yapılacak illerdeki il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğüne gönderilecek.
TANITIM İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK
Programın kamuoyunda tanıtımı, iletişim stratejisinin belirlenmesi ve programda görev alan kişilerin eğitimleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları ve Ulusal Süt Konseyi'nin katılımıyla gerekli tedbirler alınacak.
Program başlamadan önce ailelere süt içimi sonrası oluşabilecek basit rahatsızlıklar ve bulguların anlatıldığı, bu bulguların büyük bir bölümünün geçici ve hafif olduğunun belirtildiği, sütün öneminin vurgulandığı eğitim programları Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarınca düzenlenecek.
Öğrencilerin eğitimi, Milli Eğitim Bakanlığınca görevlendirilen öğretmenler tarafından yapılacak.
Program için gerekli eğitim ve tanıtım materyallerinin temini, yayımı ve dağıtımı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda, Ulusal Süt Konseyi'nce
gerçekleştirilecek.
Program kapsamında 24 Eylül 2012 tarihli ve 2012/3741 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca yapılacak ödemeler, genel bütçeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na tahsis edilen ödenekten karşılanacak.