365 Gün Eğitimin Merkezi www.egitim365.com

Sazak sordu, Bakan Dinçer cevapladı

EĞİTİM

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’le Kırgızistan dönüşü uçakta yeni eğitim sistemini konuştuk. Bakan Dinçer “Kadrosunda olmayan 70 bin öğretmeni okula göndereceğiz. Herkes sınıfa girecek” dedi.

Bakan Dinçer uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Kırgızistan’daki Türk Konseyi Zirvesi’nden dönüşte yeni eğitim sistemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu, ‘’66 ayını dolduran çocuğu okula alacağız. AB ülkelerinin çoğunda 60 aylık, 64 aylık çocuklar ilköğretime başlıyor. Önemli olan çocuğun eğitime başladığı yaşı değil, eğitimin kalitesidir” diye konuştu.

8 yıllık zorunlu eğitimin bu yıl Meclis’ten geçirilen yasayla ‘4 +4+4’ olarak kademelendilerek 12 yıla çıkartılması, imam hatiplerin orta kısımlarının yeniden açılması ve o arada din eğitiminin ‘seçmeli ders’ olarak haftada 8 saat uygulanacak olması nedeniyle pekçok yeni sorun gündeme geliyor.

Eylül’de okullar açıldığında bu ‘geçiş’ nasıl sağlanacak?

5.5 yaşındaki (66 aylık) çocukların fiziki şartlardan doğan sorunları -tuvalet dahil- nasıl karşılanacak? Sınıf öğretmenleri nasıl belirlenecek? Yeteri kadar okul ve öğretmen bulunabilecek mi? Özellikle İstanbul’da bazı okullarda 40-50 kişilik sıınıflarda mı ders yapıacak?

Ömer Dinçer yeni öğretim yılının ‘sorunsuz’  açılacağı düşüncesinde.

İlköğretime başlayacak çocuk sayısının 600 bin dolayınca olacağını söylüyor.

İstanbul eğitim altyapısı açısından en sorunlu il. İkinci  Şanlıurfa geliyor. Ankara, Adana, Mersin, Diyarbakır, Batman, Bayburt ve Bursa onları takip ediyor.

Bakan Dinçer derslik sorununu ‘okul kiralayarak’ ve öğrenci sayısının yoğun olduğu okullarda ‘ikili’ eğitime geçerek çözeceklerini söylüyor.

Öğretmen açığı ise birkaç yoldan kapatılacak.

ÖĞRETMEN ATAMALARI

Dinçer, ‘eş durumu’ndan illere yapılan ‘depo’ tayinlerinde  merkezde kalmayı tercih eden öğretmenlerin (daha çok subay astsubay, hakim, savcı gibi devlet memurlarının eşleri) doğrudan ilçelere ve okullara atanmasında ısrarlı. Yer değiştirmeler yılda iki kez yapılırken artık Ağustos ayında gerçekleşecek. Böylece Aralık’taki yer değiştirmelerle eğitimin kesintiye uğraması, derslerin ‘boş geçmesi’  önlenecek!

Atamalar, batıdan doğuya olacak.

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, 70 bin öğretmenin ‘kadrosunda olmadığını’ saptamış.

Çeşitli bakanlıklara ve kamu kuruluşlarına dağılmış öğretmenlerin tamamı okullara gönderilecek.

Dinçer, “Biz çocukları 66 ayda okula başlatırken öğretmene dayalı eğitim sistemini öğrenci odaklı hale getireceğiz. Öğretmenlerin tamamı sınıfta olacak. Geçen yıl 5. sınıfları bitiren öğretmenler bu yıl 4’leri okutacak. 27 Ağustos’a kadar bütün yer değiştirmeleri ve yeni atamaları tamamlayacağız. Aralık’ta 17 bin öğretmen atamıştık. Şimdi 40 bin öğretmen daha atıyoruz. Böylece bu yıl 57 bin öğretmen almış olacağız. Bu sayı Cumhuriyet tarihinin rekorudur’’ diyor.

Okul yaşının birkaç ay da olsa erkene çekilmesiyle ‘müfredat’ın da değişeceğini söyleyen Bakan Dinçer, çocuklara çizgi çektirmek yerine oyun ağırlıklı bir ders programı uygulanacağını anlattı.

SINAV KABUSUNA SON

Dinçer hedeflerinin eğitimin niteliğini artıracak, çocukları ezbercilik ve sınav hazırlığından kurtaracak ‘seçmeli dersler’le yeteneklerini, lider özelliklerini, kültür, sanat, bilim ve teknolojiye yatkınlarını ortaya çıkaracak en önemlisi de sınavda ‘sıfır çeken’ okullar ve bölgeler açısından ‘fırsat eşitliğini’ sağlayacak bir model oluşturmak olduğunu söylüyor.

Milli Eğitim Bakanı, öğrenci ve velilerin ‘kabusu’ olan Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) mutlaka kaldırılacağını belirtiyor.

‘Biz artık seçme ve sıralamaya dayalı bir sınav sistemi istemiyoruz. Öğrenciyi bütün bir geleceğini belirleyecek tek bir sınava sokmayacağız. Üniversiteye girişte de bunu yapmayacağız’ diyor. Dinçer’e göre SBS iki yıla kadar kalkacak.

Ancak 1 milyona yakın öğrenci her yıl bu şekilde kolejlere ve anadolu ve fen liselerine giriyor.

Sınavın yerini ne alacak?

Eşitlenme 4+4+4’e göre herkesi kapsayacak 12 yıllık eğitim sistemi içinde mi sağlanacak?

Bu konuda bir netlik yok.

Dinçer’e göre okulların öğretmen açığı kapatıldığında ve eğitimin kalitesi yükseldiğinde ‘sınav’la okul tercihi diye bir sorun da kalmayacak! Dershaneler de zamanla öğrenci bulamayacakları için kendiliğinden kapanacak!

Galatasaray dahil, ağırlıklı olarak İstanbul’daki Robert Kolej gibi liselerin ‘orta kısımlarının’ SBS kalkana dek en az iki yıl daha açılmasına izin verilmeyecek.

O arada ‘yabancı dil’ eğitimi artırılacak.

KÜRTÇE SEÇMELİ DERS

Ortaokulda haftada 8 saat seçmeli ders olacak: 1) Dil ve Anlatım... Burada daha çok kitap okunacak; kitap analizi yapılacak. Hitabet, belagat, yerel dil ve lehçeler öğretilecek. 2) Din öğretimi... a) Kur’an, b) Peygamber hayatı, c) Temel dini bilgiler; bu dersler, talebe göre ya Müslüman, ya Hıristiyan, ya da Musevilere hitap edecek. Herkes isteğine göre dininin itikadını, ibadetini ve ahlâkını öğrenecek. 3) Güzel Sanatlar... (Müzik, resim, plastik sanatlar), 4) Spor... (Beden eğitimi zorunlu ama, diğer spor dalları seçmeli.) 5-6) Uygulamalı Fen Jasminbet Bilimleri; Hukuk, adalet konuları; Çevre; Teknoloji; Tasarım vs...

Din dersleri zorunlu değil. Seçmeli ders açılabilmesi için en az 12 öğrenci olması gerekecek. Sadece Kur’an dersinde kızlar başını kapatabilecek. Ayrıca, temel dini bilgileri seçen öğrenciler, namaz kılmayı da okulda uygulamalı olarak öğrenecekler.

Bu yıl 5. sınıflarda ‘Kürtçe’ dersi de isteğe bağlı okutulacak.

Başlangıçta Kürtçe öğretmen ihtiyacı Mardin Artuklu ve Bingöl üniversitelerinden sağlanacak.

‘Master’ yapan üniversite mezunları da Kürtçe biliyorsa ders verebilecekler.

Kaynak: Milliyet
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.