Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer güç santralı için 600 Türk öğrencinin Rusya’da burslu eğitim alacağını belirterek, “Yaklaşık 7-8 yıl sonra 300 Türk mühendisi tarafından işletilecek olan bir nükleer santralın hazırlıklarına şu anda başlamış bulunuyoruz” dedi.
Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer güç santralı için toplam 300 öğrenci Rusya’da eğitim alacak. Yaklaşık 8 yıl sonra işletilmesi planlanan nükleer santralı Türkler yönetecek. Santralın Türk mühendislerince işletilmesi kapsamında Rusya’da eğitim alacak öğrencilere dönük bir çalışma başlatıldığını anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Yıllara yayılmış olarak başlangıçta 75 öğrenci olacak. Moskova’da eğitim alacak öğrencilerin burs maliyeti tamamen proje şirketince karşılanacak. Önümüzdeki hafta sonuna kadar müracaatlar alınacak” dedi.
5.5 yıllık eğitim alacak
Fen fakültelerinin matematik ve fizik bölümü okumuş olanlarla beraber mühendisliğin her bölümünde bulunan 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıfta olan öğrencilerin buna müracaat edebileceğine işaret eden Yıldız, şu bilgileri verdi:
Yaklaşık 7-8 yıl sonra 300 Türk mühendisi tarafından işletilecek olan bir nükleer santralın hazırlıklarına şu anda başlamış bulunuyoruz.
Bu yılın eylül ayında, yazılı ve sözlü mülakatları geçen 75 öğrencimize, yatma, sigortalama, hastane masrafları da dahil olmak üzere, kendilerine ortalama aylık belli bir oranda, dolar bazında burs verilecek.
Müracaatları 23 Haziran akşamına kadar alacağız.
Orada başarılı olamadıkları takdirde, öğrenciler tekrar Türkiye’ye dönecekler ve buradaki eğitimlerine devam edecekler.
Sınav Hacettepe Beytepe kampüsünde yapılacak. Öğrenciler, 5.5 yıllık sürede Rusya’da görecekleri eğitimde, Rus Dili ve Edebiyatı hakkında da ayrıca eğitim alacak.
Söz konusu eğitim programına ilişkin detaylı bilgi ''//www.rusyadaokumak.com'' internet adresinden öğrenilebilecek.
Enerjiye kaynak aktarılıyor
Cari açıktaki artışın önlenmesine ilişkin Enerji Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi veren Taner Yıldız, şöyle konuştu: “Finans sektöründe bir kısım konsorsiyumla beraber enerji sektöründe gerçekleştirilmesi beklenen projelere para aktarıldığını görüyoruz. Bunun devam ettiğini, çünkü enerji sektörünün kendi ayakları üzerinde durabilen, hatta koşabilen ve kendi içerisinde bu parayı çevirebilen bir yapısı olduğunu görüyoruz. Hala enerji sektörü, Türkiye’nin büyümesiyle alakalı arz güvenliğini sağlayacak yapıyı sağlamakta kararlı. Kar marjlarının, özel sektörün rağbet edeceği bir noktada olduğu görüldü. Dolayısıyla enerji sektörünün bunu sağlamada bir sıkıntısının olmayacağı görünüyor.”
Japonlarla görüşmeler temmuzda bitmeli
SİNOP’ta kurulacak nükleer santrala ilişkin Japonlarla görüşmeleri de temmuz ayının ortasına kadar netleştirmek istediklerini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şöyle konuştu: “Bize verilen teklifin içinde TEPCO da vardı işletimci olarak. Ancak, Fukişima’nın da işletmecisi olarak kendilerinin bu süreçte çok ciddi sıkıntıyla karşı karşıyla kaldıklarını biliyoruz. Kendileri bizden müsaade isteyecekler mi istemeyecekler mi, bu hususu önümüzdeki ayın ortasına kadar da netleştirmek istiyoruz. Bu sürecin içinde daha fazla kalamayacaklarsa da Türkiye’nin nükleer santrallerle alakalı programı açısından tekrar bir değerlendirmekte fayda vardır diye düşünüyoruz. Temmuz’un ortasına kadar da konuyu kendilerinin netleştirmelerini bekleyeceğiz.”
Elektrikte 30 Haziran’a kadar süre
ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik dağıtım şirketlerinden, finansman ihtiyacı konusunda geri dönüş anlamında olumlu sinyaller alınıp alınmadığını şöyle değerlendirdi: “Bu Kaçak Bahis Siteleri konuyu şirketlerin girişimlerine endeksli tutmak gerekiyor. 30 Haziran’a kadar tanınan süreyi mutlaka değerlendireceğiz. Süreyi değerlendirmeyenler bu yarıştan düşecek ve yarışı bir sonraki sırada bulunan firmaya bırakacağız.”.
RUSYA’DA NÜKLEER MÜHENDİSLİK ALANINDA EĞİTİM PROGRAMI BAKANLIK AÇIKLAMASI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Sayin Taner Yıldız’ın, bugün (12 Mayıs 2012) basın aracılığıyla kamuoyuna ilk kez duyurduğu Rusya’da mühendislik alanınında eğitim programıyla ilgili İlgiler aşağıda yer almaktadır.
Rusya-Moskova Mephi üniversitesine nükleer mühendislik eğitimi için gecen sene 50 öğrenci Rusya’ya gitmişti. Bu sene 2012 Eylül ayında 75 öğrenci gönderilecek.
Daha once toplamda 300 olan gidecek öğrenci sayısı 600′e çıktı.
Fen-Edebiyat ve Mühendislik Fakültelerinin, fizik ve/veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin halihazırda “Hazırlık, 1., 2., 3. ve 4. Sınıfı”nda okuyan öğrenciler ve,· Geçen seneden farklı olarak bu sene sınava lise mezunu olacak olan ve Nisan 2012’de üniversite sınavına giren öğrenciler de katılabilecek.
Sınavı Akkuyu NGS Elektrik Üretim AŞ (Proje Şirketi) yapacak,
Başvurular, 21 Mayıs 2012 – 01 Temmuz 2012 tarihleri arasında //www.akkunpp.com internet adresinden yapılacaktır.
15 Temmuz 2012 Pazar günü Saat 13.30’da Ankara Gazi Üniversitesi Mühendislik fakültesinde yazılı sınav yapılacak,
Yapılacak yazılı sınav genel lise müfredatı matematik ve fizik konularını içerecektir.
Üniversiteye giriş puanı esas alınarak başvuranlar içinden 600 öğrenci yazılı sınava çağrılacak,·
600 Öğrenci içerisinden 300 öğrenci sözlü sınava çağrılacak ve içlerinden 75 asil, 75 yedek öğrenci seçilecek,· Seçilerek gönderilecek 75 öğrenci ilk yıl Rusça dil eğitimi alacak, akabinde öğrencilere 5,5 yıllık nükleer mühendisliği lisans eğitimi verilecektir.
600 Öğrenci içerisinden 300 öğrenci sözlü sınava çağrılacak ve içlerinden 75 asil, 75 yedek öğrenci seçilecek,· Seçilerek gönderilecek 75 öğrenci ilk yıl Rusça dil eğitimi alacak, akabinde öğrencilere 5,5 yıllık nükleer mühendisliği lisans eğitimi verilecektir.
Ardından öğrenciler, 1 ila 3 yıl arasında Rusya Federasyonu’ndaki nükleer güç santrallerinde uygulamaya yönelik uzmanlık çalışması yapacaklardır ve çalıştıkları süre için Rusya’daki muadillerine ödenen ücretler ödenecektir.
Öğrencilerin hak ve yükümlülükleri:· Bilet: Yılda bir defa Ankara- Moskova-Ankara gidiş-dönüş uçak bileti temin edilecektir.
Kayıt ücreti: Mephi Üniversitesinin kayıt (harç) ücreti karşılanacaktır.
Barınma: 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda ücretsiz barınma imkânı sağlanacaktır. Mezuniyet sonrası 1 ila 3 yıllık uygulamaya yönelik uzmanlık çalışması döneminde ücretsiz barınma imkânı sağlanacaktır.
Ders kitapları: Ders kitapları ve benzeri eğitim materyali sağlanacaktır.
Burs: Eğitim süresi boyunca aylık 500 ABD Doları tutarında nakdi burs verilecektir. (Rusya’daki genel fiyat düzeyindeki artışlar dikkate alınacaktır).· Sağlık sigortası: Rusya’da yabancı öğrencilere uygulanan genel sağlık sigortası kapsamı dikkate alınarak sağlık sigortası yapılacaktır.
Danışman: Öğrencilerin tüm sorunlarını 7 gün 24 saat iletebilecekleri Moskova’da mukim özel danışman istihdam edilecektir.
Öğrencinin başarısızlığı, disiplinsizliği, haklı gerekçesi olmaksızın derslere ve sınavlara katılmaması durumunda Mephi Üniversitesinin düzenlemeleri çerçevesinde yaptırım uygulanacaktır.
Eğitim programını başarı ile tamamlayan öğrencilere Akkuyu (Mersin) Nükleer Güç Santralinde unvanları doğrultusunda iş, sağlık sigortası ve lojman sağlanacaktır.
Mephi Üniversitesinden mezun olup Akkuyu Nükleer Güç Santralinde istihdam edilecek Türk mühendislere aynı tesiste görev yapan Rus mühendislerin aldığı ücretten az olmayacak şekilde maaş ödenecektir.
Öğrencinin Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. (Proje Şirketi)’ne karşı sorumlulukları:
1 yıllık Rusça yabancı dil hazırlık eğitiminden sonra ara vermeden 5,5 yıllık lisans eğitimine başlamak ve başarı ile tamamlamak.
Eğitim ve uzmanlık programının bitiminin ardından Akkuyu Nükleer Güç Santralinde, Mephi Üniversitesinde eğitim görme süresinin 2 katı süre ile (takriben 1 yıl hazırlık ve 5,5 yıl lisans eğitimi olduğu için 13 yıl) çalışmak.