Adres Patent firmasının Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin verilerine dayanarak hazırladığı rapora göre, ülke genelinde sanayi firmalarının AR-GE birimi oranı % 7 ile sınırlı. Özetle her 100 sanayi firmasının sadece 7’sinin araştırma ve geliştirme odaklı bir birimi mevcut.
Türkiye’de patent sayısının artmasında en büyük engelin araştırma odaklı üretim eksikliği olduğunun altını çizen Adres Patent Genel Müdürü Av. Ali Çavuşoğlu konuyla; “Sanayide kullanılabilir bir buluş ortaya koymak ihtiyaçları ve kaynakları iyi belirlemekten geçmekte. Bunun içinde üretim yapan firmaların sadece araştırma ve geliştirme odaklı çalışan bir birime ihtiyacı var. Türkiye’de bu oran çok düşük. Üretim yapan firmalar en az pazarlama birimleri Fenomenbet kadar AR-GE birimine de ağırlık vermeli” açıklamasında bulundu.
“Başvuru Artışları Sevindirici Ama Yeterli Değil”
Türkiye’de son yıllarda patent ve faydalı model başvurularında meydana gelen artışın sevindirici ancak yetersiz olduğunun altını çizen Çavuşoğlu; “ABD 1 milyonuncu patent başvurusunu 1911 yılında yani bundan tam 100 yıl önce yapmıştı. Biz ise 2012 yılında hala 50 binli rakamlardan söz ediyoruz. Özellikle son iki yıl içerisinde patent ve faydalı model başvurularımızın hızla arttığı gözle görülür bir gerçek ancak dünya standartlarına ulaşabilmemiz için öncelikle firmaların düşünce yapısını değiştirmeliyiz” dedi. Çavuşoğlu, bir üretim firmasının sektörü ne olursa olsun kendi AR-GE biriminin olması gerektiğini dile getirerek; “Bir ülkenin buluş sayısı onun gelişmişliğini gösterir. Buluşçu bir bilince ulaşabilmek için öncelikle araştırma ve geliştirme odaklı çalışmayı öğrenmeliyiz” diye konuştu.
“23 Bin AR-GE Personeli Var”
Ülke genelinde toplam 23 bin AR-GE personeli olduğunun vurgulayan Çavuşoğlu; “Görev tanımı sadece yeni bir şeyler üretmek olan 23 bin kişilik bir personelden söz ediyoruz. Bu çalışanların hepsi senede sadece bir yenilik bulsa ve patent – faydalı model başvurusunda bulunsa yılda 23 bin başvuruşu sadece AR-GE personelinden sağlayabiliriz. Oysa biz tüm yılların toplamında 50 bin patent ve faydalı model başvurusu yapılmış bir ülkeyiz. AR-GE birimlerinin sayısını arttırır, iyi eğitimli personel istihdamı sağlar ve birimlerin çalışma biçimlerini doğru bir biçimde denetlersek bu rakamı dünya standartlarına ulaştırmamız hiç zor değil” dedi.