365 Gün Eğitimin Merkezi www.egitim365.com
2012-05-30 00:27:57

2012 ÖSYS Kılavuz Revizyonu Ne getirdi? Ne götürdü?

Fatih DENERİ

fatih.deneri@egitim365.com 30 Mayıs 2012, 00:27

   ÖSYM 2012 YGS ve LYS başvuru sürecinde temel kaynak olan. Tüm aday ve tabii rehber öğretmenlerin kullanacağı ÖSYS kılavuzunu 4+4+4 yasası olarak ta bilinen 6287 Sayılı “Zorunlu Temel Eğitim” Kanun’una göre yeniden düzenledi.

   11 Nisan 2012 tarih ve 28261 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlüğünü takiben Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun yükseköğretime giriş ve yerleştirme ile ilgili maddeleri elden geçirerek yeniden düzenledi.

   ÖSYM’ de 29 Mayıs 2012 tarihinde www.osym.gov.tr sitesinden yaptığı bir basın açıklaması ile daha önce yayınlanan kılavuzda da yer alan “kılavuzda yer alan kuralların yayım tarihinden sonra yürürlüğe girebilecek yasama, yürütme ve yargı organları ile Yükseköğretim Kurulu kararları gerekli kıldığı takdirde değiştirilebileceği, böyle durumlarda izlenecek yolun ve sınavlarla ilgili olarak alınan yeni kararlar ile gerekli görülen değişikliklere ilişkin bilgilerin ÖSYM’nin Internet sayfasından kamuoyuna duyurulacağı” yönündeki beyanına istinaden yeni Kılavuzu yayınlamış oldu.

   Adaylar 29 Mayıs 2012 tarihinden itibaren ÖSYM’nin www.osym.gov.tr adresinden kılavuza ulaşmaları mümkün.
Peki yeni kılavuzda göze çarpan değişiklikler neler ve bu değişiklikler ne anlama geliyorlar?

•    Daha önceki yıllarda ÖSYS’de yerleştirme puanları hesaplanırken diploma notları sıralandığında en altta yer alan adaya 100 en üstte yer alan adaya ise 500 puan verilirken yeni uygulama ile adayın 100 üzerinden hesaplanan diploma notu 5 ile çarpılıyor ve ortaya 250 ile 500 arası bir OBP çıkıyor. Bu başarılı okulların aleyhine bir gelişmedir. Türkiye’nin pek çok başarılı lisesinde öğrenciler yüksek not alabilmek için çok fazla çalışmak ve bilmek zorundadır. Öyle ki pek çok başarılı lisenin okul birinciliği için yarışan öğrenciler bile tam 100 puan üzerinden diploma notu getiremezken başka öğrenciler Türkiye’nin hemen hemen her ilinde başarı düzeyi düşük okullarda çok daha kolay ve yüksek bir diploma notuna sahip olabilmektedir. Bu sistem Kabataş ya da Kadıköy Anadolu gibi bir okuldan 85 diploma notu ile mezun olan bir öğrenciyi başka bir lisesinden 100 ortalama ile mezun olan bir öğrencinin OBP bakımından gerisinde bırakmaktadır. Bu nedenle başarılı okullar için büyük dezavantajdır.

•    Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) hesaplanırken en düşük diploma notu 50 en yüksek diploma notu ise 100 kabul ediliyor. 50 altındaki notlar da yine 50 sayılarak bu diploma notu doğrudan 5 ile çarpılıyor.  Çıkan sonuç adayın Ortaöğretim Başarı Puanını oluşturuyor.

•    Oluşan OBP alan farkı gözetilmeksizin 0,12 ile çarpılarak ham puana eklenerek yerleştirme puanı oluşturulur. Bu şekilde alan farkı resmen kaldırılmış oldu. Bu rekabet açısından olumlu bir karar. Zira ülke olarak hem psikolojik danışma ve rehberlik konusunda açığımız var hem de bu alanda yetkinlik sahibi olabilmiş donanımlı uzmanımız çok az. Bu da öğrencilerin orta öğretim kurumlarına yerleşirken doğru yönlendirilememesini doğurdu. Ayrıca 15 - 16 yaşındaki bir gencin bu dönemde verdiği bir karara mahkum edilmesi ve tüm eğitim hayatının bu karara endekslenmesi doğru değildi.

•    Eğer aday meslek lisesi mezunu ise kendi alanında ek puan veren bölümleri tercih ederken OBP’ si ayrıca 0,06 ile çarpılarak puana eklenir.

•    Son ve bir diğer önemli değişiklik Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (AÖBP) kaldırılmış olmasıdır. Bence bu da önemli ve gerekli bir değişikliktir. Zira sıralama sınavına aldığınız bir öğrencinin puanını oluştururken mezun olduğu okuldaki tüm sınava girenlerin YGS başarı ortalamalarının öğrencinin başarı puanına katılması adil değildi. Bu şekilde rehber öğretmenlerde her sınav öncesi alışık olduğu üzere eğer ciddi değilseniz sakın sınava girmeyin arkadaşlarınızın da AOBP’ sini düşürmeyin gibi tuhaf bir vaazdan kurtulmuş oldular.

   Görüldüğü gibi sistemde olumlu görülecek ve yine olumsuz sayılabilecek önemli değişiklikler mevcut. Şimdi bekleyip uygulamalarının nasıl sonuç verdiğini izleyeceğiz. Temennimiz olumlu sonuçlar görmek yönünde.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.